Piával az izületi gyulladások ellen

Az alkoholfogyasztás segíthet mérsékelni a reumás ízületi gyulladás súlyosságát, és csökkenti a fájdalmas és bénító betegség kialakulásának kockázatát.

A brit Sheffield Egyetem kutatói Gerry Wilson professzor vezetésével 873 ízületi gyulladásban szenvedő beteget és egy kontroll csoport 1004 tagját kérdezték meg arról, milyen gyakran fogyasztottak alkoholt az előző hónapban. A résztvevők egy részletes kérdőívet is kitöltöttek, megröntgenezték őket, és ízületeiket megvizsgálták.

?Kiderült, hogy a leggyakrabban alkoholt fogyasztó páciensek tünetei kevésbé súlyosak voltak, mint azoké, akik soha, vagy csak ritkán ittak alkoholt? ? számolt be a tanulmány vezető szerzője, James Maxwell, a Rotherham Foundation NHS Trust reumatológusa. A Rheumatology szaklapban megjelent cikkből az is kiderült, hogy a röntgen az ízületek kisebb mértékű károsodását, a vérvizsgálatok pedig a gyulladás alacsonyabb szintjét mutatták. Ezen kívül a fájdalom, a duzzanat és a mozgáskorlátozottság mértéke is kisebb volt.

Korábbi kutatások hasonló eredményekről számoltak be rágcsálókban, de ez az első olyan tanulmány, amely alátámasztotta, hogy az ízületi gyulladás tünetei az emberekben az alkoholfogyasztás gyakoriságának növekedésével arányosan csökkennek. A kutatók kimutatták, hogy az antialkoholisták esetében négyszer akkora a reumás ízületi gyulladás kialakulásának valószínűsége, mint azokban, akik havonta legalább tíz nap fogyasztanak alkoholt. Természetesen arra is felhívták a figyelmet, hogy az alkohol a reumával összefüggő jótékony hatásának elemzésekor nem szabad megfeledkezni a mértéktelen alkoholfogyasztás káros egészségügyi következményeiről.10133Az eredmények férfiakra és nőkre, valamint a betegség két különböző formájára, a citrullinált fehérje elleni antitest (anti-CCP) és az egyszerűen csak ?negatívnak? nevezett típusra egyaránt igaznak bizonyultak.

Maxwell elmondta, hogy az anti-CCP antitestek az ízületi gyulladásban nem szenvedő emberek többségében nincsenek jelen. A korábbi kutatások azt mutatták, hogy ezek az antitestek a reumás ízületi gyulladás kialakulása előtt fejlődnek ki, és valószínűleg a betegséget okozó folyamattal állnak összefüggésben. Egyes betegekben nem fejlődnek ki anti-CCP antitestek, de akikben igen, azokban a tünetek sokkal súlyosabbak.

A kutatók csak találgatni tudnak azzal kapcsolatban, miért csökkenti az alkohol a tüneteket és a kockázatot. Maxwell szerint bizonyítékunk van arra, hogy az alkohol elnyomja az immunrendszer aktivitását, ez pedig befolyásolhatja azokat az útvonalakat, amelyeken keresztül a reumás ízületi gyulladás kialakul. Miután a betegség kifejlődött, elképzelhető, hogy az alkoholfogyasztás fájdalomcsillapítóként szolgál.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.