Fényderült a mák titkára

A kutatók felfedezték azokat a géneket, amelyek lehetővé teszik, hogy a mák kodeint és morfint állítson elő.

A felfedezés olyan génmanipulált növények és mikroorganizmusok előállításához vezethet, amelyek hatékonyan képesek kodeint, a világ egyik legelterjedtebben alkalmazott fájdalomcsillapítóját termelni. A morfintól eltérően a kodeint nem lehet egyszerűen heroinná átalakítani.

?A szóban forgó két gén által kódolt enzimek fél évszázadon át rejtve maradtak a biokémikusok előtt? ? nyilatkozta Peter Facchini, a kanadai Calgary Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője. ?Azáltal, hogy az enzimeken kívül a géneket is sikerült megtalálnunk, jelentős előrelépést tettünk.?

A Nature Chemical Biology szaklap vasárnapi számában közzé tett tanulmány szerint a mák a mai napig a kodein, a morfin és egy másik ópiát, az oxikodon első számú forrásának számít. A klinikai orvoslásban a morfint tartják a legjobb választásnak a súlyos fájdalom csillapításában.

A kodeint közvetlenül is ki lehet nyerni a máknövényből, de többnyire a mákban nagyobb mennyiségben fellelhető morfinból szintetikus úton állítják elő. A gyógyászati célra előállított morfin nagy részét kodeinné alakítják át. Elfogyasztása után a kodeint a máj egyik enzime morfinná alakítja át, amely aktív fájdalomcsillapító és természetesen előforduló vegyület az emberi szervezetben.5667?Ezzel a felfedezéssel lehetőségünk nyílik olyan növények létrehozására, amelyek megszüntetik a kodeintermelést? ? mondta Facchini. ?Eredményeinknek köszönhetően mikroorganizmusokat használhatunk az ópiát gyógyszerek és más fontos gyógyszerek előállítására.?

Jillian Hagel társszerző, Facchini laboratóriumának kutatója élvonalbeli szekvenálási technikát használt a 23 ezer különböző gén átböngészésére, hogy megtalálja azt az egyet ? a kodein O-demetilázt (CODM) ? amely a kodeint morfinná átalakító növényi enzimet termeli.

?Megtaláltuk a hiányzó információkat annak megértéséhez, hogyan állítja elő a mák a morfint? ? foglalta össze a postdoc kutató.

A mákot már évezredek óta termelik és használják gyógyászati és tudatmódosító hatásai miatt. A morfint a 19. század elején izolálták, a kodeint pedig 1832-ben fedezte fel Pierre Robiquet francia vegyész.

Forrás: