Mikrochipben egy gyógyszertár!

A páciensek bőre alá ültetett mikrochipek kontrollálhatnák a gyógyszerek adagolását a közeljövőben. Amerikai tudósok már egy csoport csontritkulásos betegen is tesztelték a teljesen új eljárást.

Robert Langer professzor, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatója szerint a programozható beültetett mikrochip teljesen új utakat nyitott meg a tudomány területén. „A klinikai kísérletek során éppen csontritkulásos betegeket kezeltek az új eljárással, de a mikrochip számtalan más gyógyszer adagolására is könnyedén átprogramozható, ezért ez a kis eszköz olyan, akár egy bőr alá ültetett gyógyszertár. Ez a forradalmi módszer nagymértékben megkönnyítheti az állandó gyógyszerezésre szoruló szklerózis multiplexes, vagy akár a rákos betegek kezelését is” – mondta Langer professzor.

„A 3-szor 5 centiméteres és alig 1 cm vastagságú eszköz mérete nem haladja meg egy átlagos beültetett pacemaker méretét. A legtöbb orvosi implantátumhoz hasonlóan ez a mikrochip is biokompatibilis anyagokból készült” – mutatta be az újítást Dr. Robert Farra, a tanulmány társszerzője.

szimbolum6

A különféle gyógyszerek egymástól vékony platina- és titánmembránokkal elzárt cellákban helyezkednek el. Egy-egy meghatározott gyógyszer csak úgy juthat a szervezetbe, ha ezek a membránok elszakadnak. A membránok megrepesztését kisfeszültségű elektromos árammal érik el kutatók rádióvezérlés segítségével. A gyógyszerek adagolásának időzítését vagy előreprogramozással, vagy szintén a távirányító segítségével lehet elvégezni.

A kutatás és a klinikai kísérletek részleteit a Science Translational Medicine című tudományos magazin legújabb számában közölték az MIT munkatársai.

Forrás: