Mozgassuk azt a porckorongot!

A Göteborgi Egyetem legújabb kutatása szerint a testedzés pozitív hatást gyakorol a porckorong sejtjeinek kialakulására.

A Sahlgrenska Akadémia az International Society for the Study of the Lumbar Spine (ISSLS) göteborgi konferenciáján bemutatott tanulmányából az derül ki, hogy a testmozgás a porckorongok sejtjeire hatnak pozitívan. A kutatók patkányokkal kísérleteztek, amelyeket futópadon futtattak. Azt figyelték, hogy van-e különbség a porckorong sejtjeinek kialakulása között azokban az egerekben, amelyek naponta egy órát a futópadon „edzettek”, illetve azokban, amelyek csupán szabadon mozogtak a ketrecben.

csont25

Helena Brisby a Sahlgrenska Akadémia ortopédiai osztályának kutatója elmondta, az eredmények azt mutatták, hogy a porckorongokra pozitív hatást gyakorol a testedzés. A gyakorta előforduló ágyéki gerinc fájdalmakat porckorong degeneráció okozhatja, ami azt jelenti, hogy a porckorong sejtjei nem működnek megfelelően. A kutatás eredményei alapján Helena Brisby és Björn Rydevik kutatócsoportja azt tervezi, a továbbiakban azt vizsgálja, hogy a degenerált porckorong sejtjei is ugyanolyan pozitívan reagálnak a testedzésre, mint az egészséges porckorongok.

Forrás: