Amitől a királyok is szenvedtek 2009-12-08 Kórkép Megosztás: Tweet A köszvényről már sokat hallottunk, de arról, hogyan alakul ki és mi a teendő, arról vajmi keveset. Dr. Kékes Ede az ISM orvos igazgatója, és dr.Kiss István a Szent Imre Kórház Nefrológiai profiljának vezetője most választ adnak. Tulajdonképpen mi is a köszvény? Amikor a szervezetben a húgysavszint magas mértéket mutat. A húgysav nem más, mint a sejtmagból származó bomlástermék. Csakhogy ennek a szintnek a megnövekedése egy másik betegséget is előidéz az emberi testben, méghozzá a magas vérnyomást. Vagy fordítva? Vagy mindkettő igaz? Annyi bizonyos, hogy a magas vérnyomásban szenvedők gyakrabban köszvényesek, illetve a köszvényesek között több a hipertóniás beteg, ezt klinikai vizsgálatok támasztják alá. Kékes doktor közbeveti: ?VIII. Henriknek nemcsak köszvénye volt, de magas volt a vérnyomása is. Kövér király lévén, feltételezhető, hogy a cukorszintje sem lehetett alacsony. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a köszvény nemcsak az izületek megtámadásában jár élen, hanem a különböző szív- és érrendszeri betegségekkel is szorosan összefügg. Kiss doktor szerint a húgysav-emelkedés összefügg a táplálkozással. (Mi nem függ össze vele?) A húgysav egyik alkotórésze nem tud lebomlani a szervezetben, lerakódik az érfalon, és ezzel kezdetét veszi a szervezetben az izületek ?romlása?. Ugyanezen komponens megtámadhatja a vese ereit is. Arra a kérdésre, hogy mi van, ha valakinek alacsony a húgysavszintje, érdekes válasz érkezik: ?Ha alacsony, az azért káros, mert ez esetben nem tudja ellátni az antioxidáns hatását.?Mi az, ami előmozdíthatja a húgysav kialakulását? A hús a főkolompos, de az olajos magvaknak is van ilyen hatásuk, az alkohol viszont tovább rontja a helyzetet, csakúgy, mint a mértéktelen kávé, tea fogyasztása. A meghívott szakértők szerint a húgysav mértékét ugyanúgy kellene mérni, mint a magas vérnyomásét vagy cukor szintjét. A pontos diagnózist a vér és a vizelet együttes vizsgálata alapján lehet felállítani. Aki magas vérnyomással keresi fel orvosát, kérdezzen rá, hogy milyen a húgysav-szintje. Az étkezéshez még hozzátenném, hogy ravasz a helyzet. Ugyanis kiderült, hogy a tengeri halak is növelik a húgysavat, mert húsként viselkednek. Megdőlt, a piros hús, fehér hús közti vita. Egyébként csak a doktor úr idejében legalább ötször-hatszor változott a vélemény arról, hogy mit lehet enni, mit nem. Forrás: