Fontos a fogkő kialakulásának megelőzése!

A fogágygyulladás, azaz a parodontitis kifejlődését mindig ínygyulladás előzi meg, de természetesen nem minden ínygyulladás alakul át szükségszerűen fogágygyulladássá.

Az ínygyulladás nem megfelelő kezelése, gondozása esetén, az ínyszélből kiinduló gyulladás ráterjedhet a fogágy mélyebb szöveteire, a fogmedercsontra és a gyökérhártyára. Ilyenkor kezdetben az ínyszéli hám tapadása a foggyökéren mélyebbre csúszik, sérül, ínytasak alakul ki.

A tasak kialakulásával retenciós helyek képződnek, ahol az ételmaradék megreked, plakk rakódik le, és fogkő képződik. Mindezek az ínytasak belső részének további gyulladását, a hámtapadás roncsolását és a fog tartószöveteinek pusztulását okozzák, ami végső következményeként a fog meglazulásához és elvesztéséhez vezethet.

A fogágygyulladás kezelésében legfontosabb a szájhigiéné helyreállítása! A fogorvos szájhigiénés instrukcióit – melyeknek célja a dentális plakk eltávolítása – pontosan és rendszeresen be kell tartani! Az íny feletti és íny alatti fogköveket el kell távolítani (fogkőeltávolítás = depurálás), s ezt rendszeres időközönként, legalább hat hónaponként meg kell ismételni!

Igen mély tasakok esetén parodontális (íny-) műtétektől várható segítség. Egyes erősen mozgó fogak elvesztése esetén a meglévő fogakat rögzíteni és a hiányzókat pótolni kell, ami már a protetikai (fogpótlástani) rehabilitáció keretébe tartozik.

Összegezve, a caries és a parodontopathia okozta fogelvesztés megelőzésére, a fogak megtartása céljából, mind a fogszuvasodás, mind a fogágybetegség kezdeti elvaltozásait azonnal kezeltetni kell! Mivel ezek, főleg a fogágybetegség, ínygyulladás kezdeti tünetei nem mindig okoznak panaszt, rendszeresen, három-, illetve hathavonként fel kell keresni a fogorvost, caries vizsgálat és a fogkövek eltávolítása, esetleges korai parodontális elváltozások felismerése és kezelése céljából!

Csakis a rendszeres ellenőrzésekkel, korai kezelésekkel vehetjük elejét a komolyabb elváltozások kifejlődésének! Ha pedig a folyamat előrehaladt, akkor is van remény megfelelő, fájdalommentes kezelésekkel az egyes fogak megtartására, s a rágóképességnek minél magasabb életkorig való megőrzésére.

fogaszat7

A fogszuvasodás és a fogágybetegség megelőzésének lehetőségei és módszerei

A caries és a parodontopathia kialakulásának legtöbb tényezője ma már tisztázottnak tekinthető, megelőzésük ezért döntően szervezési kérdés. Mivel a caries keletkezésében több ok szerepel, megelőzése is komplex tevékenységet kíván. Önmagában egyetlen megelőzési módszer nem elegendő a caries teljes megszüntetéséhez, ezért az ismert módszerek kombinációját kell alkalmaznunk. Elvileg ma a következő lehetőségek állnak rendelkezésünkre:

1. A táplálkozás irányítása, főként a cukor-, azaz szénhidrátfogyasztás mennyiségi és minőségi változtatásával.

2. Fluoridok általános és helyi alkalmazása a zománc ellenálló képességének fokozására.

3. A szájhigiénés módszerek, melyek elsősorban a foglepedék eltávolítása útján hatnak.

Az ínygyulladás és a fogágybetegség alapvetően a foglepedék (dentális plakk) kialakulásának meggátlásával, tehát jó szájhigiénével, rendszeres és gondos szájápolással előzhető meg.

A fogkő

A fogkő a fogakon található lepedék elmeszesedésével jön létre, oly módon, hogy a nyálban található ásványi anyagok beépülnek a lepedékbe, amely így megkeményedik. A baktériumokat igen nagy mennyiségben tartalmazó fogkő a fogfelszínekre és a fogművekre rakódik, azokhoz erősen kötődik, ezért csak professzionális módszerek segítségével távolítható el.

Az íny feletti fogkövek szabad szemmel láthatóak, és legnagyobb mennyiségben a nagy nyálmirigyek kivezetőcsövének nyílásaival szemben képződnek, azaz az alsó frontfogak belső felszínein, illetve a felső őrlőfogak külső felszínein.

Az íny alatti fogkövek szabad szemmel nem láthatóak, mivel az ínyszél alatti tasakokban a fogak gyökérfelszíne mentén helyezkednek el. Ezek a fogkövek tömörebbek, keményebbek és nagyon erősen tapadnak a fogfelszínekhez, csak speciális fogászati műszerekkel tapinthatóak ki.

fogvizsgalat2

Miért okoz bajt a fogkő?

Azért, mert kitűnő helyet biztosít azoknak a baktériumoknak, amelyek fogágygyulladást, fogínyvérzést és végül a fogágy pusztulását, és az egyébként egészséges fogak kilazulását és elvesztését okozzák. A fogkő okozta fogágybetegség hazánkban sajnos népbetegség, így jelentős mértékben járul hozzá a fogatlanság kialakulásához, továbbá a fogkő esztétikailag is csúnya, és hozzájárul a kellemetlen szájszag kialakulásához.

Hogyan szabadulhat meg fogköveitől?

Az íny feletti és íny alatti fogköveket otthon nem, csak a rendelőben az erre a célra kialakított professzionális nagyfrekvenciás készülékkel (ultrahangos depurátor) lehet eltávolítani! A kezelés fájdalommentes. A fogkőeltávolítást sok fogorvos gyakran kiegészíti intraorális homokfúvással is, melynek segítségével a legapróbb fogkövek, elszíneződések még a legeldugottabb résekből is eltávolíthatóak. A fogkő eltávolítása után a fogfelszíneket teljesen simává polírozzák, finom paszták és erre a célra szolgáló speciális kefék és gumiharangok segítségével.

Forrás: