Mi az a fogékszer?

Az emberi test ékszerekkel való díszítése évezredek óta ismert módszer a divattörténetben.

Az utóbbi néhány évtizedben sikerült e célra szinte valamennyi testrészünket felhasználni, de a fogazat is alkalmas lenne erre? A különböző kultúrák által elfogadott és elismert, különböző alapanyagok – csont, fa, bronz, nemesfém, drágakő, műanyag – felhasználásával készült ékszereket nők és férfiak egyaránt hordták, elsősorban a nyakon, a karon, a lábon, az ujjon és a derékon.

Ugyanakkor a kezdetektől felhasználták az ékszerek rögzítésére a különböző testtájakat, mindenekelőtt a fület, az ajkat és az orrot. A XX. század utolsó harmadában azonban elterjedt a testékszerek szélesebb körben való viselése.

Az intim helyek felékszerezése után következett a szájüreg, ezen belül a fogazat. A gazdagság jelzésére nem volt ismeretlen korábban sem az aranyfog, aranykorona viselése, melyek tartósak, higiénikusak és drágák voltak.

Ma a társadalom egy kisebb részében terjedőben van a fogban, vagy a fogon viselt drágakőből vagy nemesfémből készített ékszer. A lényeg, hogy olyan helyre kerüljön, ahol viszonylag természetes viselkedés mellett is jól látható, az észrevehetőségtől a hivalkodásig terjedően.

fogfeherites3

Az, hogy ez kinek elfogadható viselet, és kinek a józan észt meghaladó extravagancia, az ízlés dolga. Okát elsősorban a kitűnni vágyásban, a gazdagság különleges megnyilvánulásában, és esetleg a polgárpukkasztásban találhatjuk meg.

Kétségtelenül létezik olyan, viszonylag finom megoldás mely a szem odavonzásán túl, tetszetősnek, sőt esztétikusnak hat. Persze a sajátos mosolyt nem biztos, hogy életünk végéig hordani akarjuk. A helyzetet megkönnyíti, hogy nem csak a fogba beépített, hanem a felszínére ragasztott fogékszereket is viselhetünk.

Ez a merész divat csak azoknak javasolható, akiknek szép, de legalábbis átlagos és ápolt az arca, tökéletes a fogsora, hiszen éppen ezekre a terültekre hívja fel a figyelmet! A gondozatlan szájüreg és fogsor, a jól látható fogkő, a hiányos vagy elszíneződött, esetleg kopott, törött fogakat nem díszíteni kell, hanem rendbe hozni, utána aztán következhet akár a fogékszer is!

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: