Az öncsonkítás nyugtató hatása

Egy átlagember számára nehezen érthető, hogy önmagunk vagdosása és égetése miként enyhítheti az érzelmi kríziseket.

A borderline személyiségzavar indokolatlanul heves érzelmi impulzusokkal jár, amelyeket a betegek gyakran nem tudnak feldolgozni. Ezek az emberek sokszor önveszélyes magatartásformákban élik ki magukat, ezek ugyanis enyhítik érzelmi kríziseiket.

Dr. Niedtfeld és kollegái az érzelmi és hőmérsékleti stimulációk hatásait vizsgálták borderline személyiségzavarban szenvedő és egészséges embereken. A kutatás során különböző fényképekkel érték el a negatív, pozitív és semleges érzelmi hatásokat és hőmérsékleti stimulációval indukáltak fájdalmat és melegséget. A hőmérsékleti fájdalomtűrés egyénenként változott.11214A borderline személyiségzavarban szenvedők esetében a limbikus rendszer fokozott működést mutatott, ami hevesebb érzelmi reakciókhoz vezetett. Az amygdala fokozott aktivitása szintén összefüggésbe hozható az érzelmi instabilitással. A hőmérsékleti stimuláció azonban megakadályozta, hogy az amygdala aktiválódjon, így elnyomta az erősebb érzelmi impulzusokat az egészséges és a borderline személyiségzavarban szenvedők esetében is.

?Ez megerősíti azt az elképzelést, mely szerint a fájdalom enyhíti azokat az érzelmi kríziseket, amelyeket a borderline személyiségzavarban szenvedők betegségük miatt átélnek?- nyilatkozta Dr. John Krystal, a Biological Psychiatry című lap szerkesztője ? ?A fájdalom blokkolja az érzelmek kialakulásáért felelős agyi régiókat, így paradox módon kompenzálja a betegeket az elégtelen érzelemirányítási képességeikért.?

A mostani kutatási adatok megerősítették azokat az elképzeléseket melyek szerint a borderline személyiségzavarban szenvedők másként dolgozzák fel a fájdalmat, mint az egészséges emberek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.