Az immunoglobulin a narkolepszia ellenszere

Megtalálták a narkolepszia kiváltó okát és az immunoglobulinnal végzett kezeléssel kezeltővé váltak a kóros tünetek.

Svájci kutatók bejelentették, megtalálták a narkolepszia, a napközbeni kontrollálatlan álmosságot okozó betegség kiváltó okát. A felfedezés új utakat nyithat meg a betegség kezelésében.

A Trib2 nevű fehérjét azok az idegsejtek termelik, amelyek az ébren maradást elősegítő hipokretint is kiválasztják ? áll a genfi és a lausanne-i egyetem kutatóinak közleményében.

A népesség körülbelül 0,05 százalékát érintő narkolepsziát korábban a hipokretin hiányával hozták összefüggésbe, a pontos okot azonban nem sikerült kideríteni.
4700A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a narkolepsziát a szervezet saját immunrendszere által indított támadás váltja ki, miután kiderült, hogy a 120 vizsgált narkolepsziás betegben magas a Trib2 antitest szintje. Az antitestek pedig végül elpusztítják a hipokretint termelő neuronokat.

Mehdi Tafti professzor, a lausanne-i Vaud egyetemi kórház igazgató-helyettese azt is elmondta, hogy az immunglobulinnal végzett kezelés, melyet gyakran alkalmaznak az idegrendszer autoimmun betegségei ellen, ?rendkívül jó eredményeket hozott?. Az alvási rendellenesség már közvetlenül az első tünetek jelentkezése után megszűnt a kezelt betegek többségében.

A svájci kutatók azt remélik, hogy a felfedezés következtében többet tudhatunk meg arról, hogyan kezeli az emberi szervezet az alvást. Az eredmények a Journal of Clinical Investigation szakfolyóiratban olvashatók.

Forrás: