Vágjuk ki az epilepsziát

Az Epilepsia című tudományos folyóirat oldalain közölt, átlagosan 26 éves utánkövetéssel dolgozó felmérés szerint a sebészeti kezelés a betegek 48 százalékában megszűntette a rohamokat és 80 százalékban javította az életminőséget.

Ugyan az epilepsziát célzó sebészi kezelés egy biztonságos, és hatásos beavatkozásnak tekinthető, mégis a terápia első vonalában inkább a gyógyszerek állnak. Azonban Dr. Matthew Smyth és a Washington Egyetem (St. Louis, Egyesült Államok) munkatársainak átlagosan 26 éves utánkövetési időszakkal dolgozó vizsgálata igen kedvező eredményekről számol be a sebészeti megoldást illetően.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatbázisa szerint szerte a világon mintegy 50 millióan szenvednek epilepsziás rohamoktól. Ezek a betegek megromlott egészségi állapotuk miatt alacsonyabb életminőséget érnek el, és magas a társbetegségek aránya is, általában alacsonyabb a munkavállalók és a házasságok aránya, illetve a végzettség is. Korábbi vizsgálatok szerint a betegek zöme reagál a gyógyszeres kezelésre, 30 százaléknál azonban nem tapasztalható javulás. Ez utóbbi esetben próbálkoznak a sebészeti beavatkozással.

shutterstock_74050948

Az elmúlt években egyre növekszik a műtétek száma, és a szakirodalomban megjelent cikkek szerint a beavatkozás igen hatékony, mégis egy igen háttérbe szorult elváltozásról van szó. Egy 2001-es adat szerint csupán a várhatóan előnyösen reagáló, 4 millió beteg csupán 0,1 százalékán hajtottak végre ilyesfajta beavatkozást. A műtét előnyeit alátámasztandó a kutatók 361 beteg esetén vizsgálták a beavatkozás eredményességét, akik 1967 és 1990 között estek át az operáción. Az értékelés a jelentkező görcsökre és az életminőségre terjedt ki.

A 361 esetből 117-ben (41 százalék) teljesen megszűntek a rohamok. A betegek 80 százaléka jobb életminőségről számolt be, mint a beavatkozás előtt. Ugyanakkor a kutatók nem tapasztaltak számottevő hosszútávú szövődményeket.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.