Stressz a munkahelyen!

A goromba, nem következetes főnökök gyakran olyan szituációkat idéznek elő, melyektől sok munkavállaló rosszul érzi magát, derült ki egy új tanulmányból. A munkahelyi visszaélés stresszt okoz, amely számos mentális és fizikai betegség forrása lehet.

Az International Journal of Stress Management című tudományos lapban megjelent új tanulmány szerint a nyomasztó munkahelyi légkör miatt olyan egészségügyi problémák is felléphetnek, mint a szívbetegségek, vagy az elhízás, mondta Gary Namie szociálpszichológus, a Munkahelyi Visszaélés Intézet (WBI) igazhatója.

Namie nem vett részt közvetlenül a kutatásban, melyet közel 500 munkahelyi alkalmazott bevonásával végeztek. A tanulmány során a kutatók azt vizsgálták, hogy a dolgozók hogyan kezelték feletteseik különféle visszaéléseit. A főnökök rendszeresen emlékeztették beosztottjaikat hibáikra és mulasztásaikra, nem tartották be a megbeszélt ígéreteiket és áldozataikat elszigetelték a többi kollégától, nyilatkozta Dana Yagil, a tanulmány szerzője, az izraeli Haifai Egyetem munkatársa.

v6ofuaec

Yagil elmondása alapján az amerikai munkavállalók körülbelül 13-14 százaléka válik munkahelyi terror áldozatává. Az izraeli munkavállalók körében végzett felmérés alapján az derül ki, hogy az áldozattá vált munkatársak elsősorban a feletteseik elkerülésével próbálnak kitérni a konfrontáció elől, és munkatársaik között keresnek segítséget, illetve tőlük várnak megerősítést. „A főnök elkerülésével az a legnagyobb probléma, hogy ez a menekülési stratégia csak még jobban elmélyítheti a problémát, és tovább rontja a helyzetet, ugyanis az állandó bujkálás továbbnövelheti a munkavállaló stressz szintjét” – mondta Yagil.

A munkahelyi terror kezelése valamivel egyszerűbbnek tűnhet az iskolai visszaélések kezelésénél, mivel a dolgozók előtt nyitva áll a lehetőség, hogy bármikor felmondhatnak. A WBI által végzett, egyik korábbi online felmérés arra az eredményre jutott, hogy a dolgozók átlagosan 22 hónapig tűrik el a munkahelyi megaláztatásokat, mielőtt kilépnek a cégtől. Számos korábbi tanulmány bebizonyította, hogy stressz alatt sokkal nehezebb jó döntéseket hozni, és tisztán látni az alternatívákat. Néhány esetben a munkahelyi megaláztatások tragikus végkifejlethez vezetnek, a folyamatos stersszhatásnak kitett dolgozó akár az öngyilkosságba is menekülhet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.