Ne legyünk negatívak!

A család negatív hozzáállása hátráltathatja a mentális betegek gyógyulását. A kutatók felfedezték, hogy különösen az anyák szerepe nagyon fontos.

"A családtagok negatív hozzáállása befolyásolhatja azt a képet, amit a mentálisan beteg emberek magukról kialakítanak, és ez hátrányos lehet a gyógyulásukra.” – mondta el a tanulmány vezetője, Fred Markowitz, az Észak-Illinois Egyetem szociológus professzora. „Ez egy láncreakció.” A Social Psychology Quarterly júniusi számában megjelent tanulmán 129 anya adatait elemezte, akiknek a gyermekét skizofréniával diagnosztizálták."

shutterstock_50906950

"Azt találtuk, hogy a súlyosabb tünetekkel, alacsonyabb önértékeléssel, rosszabb életminőséggel küzdő betegek anyja sokkal inkább becsmérlően nyilatkozott gyermekéről, például a beszámíthatatlan, kiszámíthatatlan és megbízhatatlan szavak használatával. Ezekben az esetekben a gyermek is általában ilyennek látta magát.” – magyarázta Markowitz. „A tanulmányunk részét képezi egy kutatásnak, mely mélyrehatóbban akarja megvizsgálni, hogy a stigmák miként befolyásolják a mentális betegek önértékelését és önészlelését.”

A tanulmány szerzői azt a következtetést vonták le, hogy mindegy, mennyire jó szándékúak a beteg rokonai, a megbélyegző megnyilvánulások végzetes hatásúak lehetnek a beteg gyógyulása szempontjából. „Ez valamilyen mértékben egy társas-pszichológiai folyamat. Ahogy az emberek, a szülőket és szolgáltatókat beleértve gondolkodnak a mentálisan betegekről, az befolyásolja a beteg gondolatait és cselekedeteit, ezzel formálva a gyógyulás útját.”

Forrás: