Monty Python és az agresszivitás

Pszichológusok egy Monty Python film segítségével találták meg az agresszió értelmét.

Az érzelmek elfojtása az embereket agresszívabbá teszi, állítja egy új tanulmány, melyet a Texasi és a Minnesotai Egyetem kutatói közösen végeztek. A tanulmány eredményei hozzájárulhatnak az erőszakos viselkedés lecsökkentéséhez az olyan területeken, mint például a rendészet, vagy a hadsereg, ahol a dolgozóknak gyakran kimerítő és stersszes szituációkkal kell megbirkózniuk.

A pszichológusok két klasszikus filmet használtak fel a kutatásukhoz, és megállapították, hogy azok részvevők, akiknek nem volt szabad kinyilvánítaniuk az érzelmeiket az 1983-as Monty Python film, Az élet értelme, és az 1996-ban készült Trainspotting című filmek hírhedten gusztustalan jeleneteinél, azok később agresszívabbá váltak, minta azok a társaik, akik a filmek nézése közben szabadon kimutathatták ellenérzéseiket.

zwq22ms9

A kutatás megerősítette a tudósok korábbi feltételezését az úgynevezett „ego kimerítő hatással” kapcsolatban, miszerint az érzelmek visszatartása – például, ha nem reagálhatunk a főnökünk igazságtalanságára – később agresszív viselkedést eredményez, mondta Arthur Markman, a Texasi Egyetem munkatársa.

A kísérlet azon résztvevői, akik nem alhatták ki magukat a filmek megnézése előtt, nem reagáltak másként a kérdéses filmjelenetekre azokhoz képest, akik kipihenten nézték meg a filmeket. A tudósok ebből arra következtettek, hogy a fáradtság az előzetes feltételezésekkel szemben nem befolyásolja az agresszív viselkedést. A tanulmányt a Social Psychological and Personality Science című folyóiratban publikálták.

Forrás: