A füvesek skizofrének?

A marihuána felgyorsíthatja a pszichózis kialakulását.

Egy korábbi kutatásokat elemző vizsgálat szerint a marihuána fogyasztása a pszichózis korábbi kialakulását válthatja ki.

Az Archives of General Psychiatry szakfolyóirat számában megjelent ausztrál tanulmány szerzői szerint a pszichotikus betegségekben szenvedők közül azokban, akik marihuánát szívtak, a betegség majdnem három évvel korábban jelentkezett, mint azokban, akik nem éltek az anyaggal. A kutatók úgy vélik, hogy a marihuána egyes betegekben valójában akár okozhatja is a pszichózist.

Michael Rice, a Nebraskai Orvosi Egyetem kutatója azonban nincs meggyőződve arról, hogy a marihuána fogyasztása pszichózist okoz, véleménye szerint ugyanis számos más elmélet is létezik az összefüggés magyarázatára. Az egyik elmélet szerint a skizofrénia az agy talán vírusos eredetű gyulladása következtében alakulhat ki, és a skizofrénia tünetekkel járó szakaszában lévő betegek azért hajlamosak a marihuána fogyasztására, mert az anyag gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

shutterstock_63446455

Csak az Egyesült Államokban mintegy 16 millióan élnek rendszeresen marihuánával, és a többségük már tizenéves korában elkezdte a fogyasztást. A dohány és az alkohol után ez a harmadik legelterjedtebb addiktív anyag.

A korábbi kutatások is kimutatták a pszichózis és a marihuána fogyasztás közötti összefüggést, de az nem volt egyértelmű, hogy a drog ténylegesen okozója-e a pszichózisnak. A korábbi vizsgálatok nem feltétlenül vették figyelembe a pszichózis jelentkezésének ideje és a marihuána fogyasztás kezdetének ideje közötti összefüggést. A mostani meta-analízis azonban 83 korábbi, összesen közel 8200 aktív illetve hajdani marihuána fogyasztót és 14 400 nem drogozó személy részvételével készült kutatást vizsgált.

A végeredmény azt mutatta, hogy a marihuánát szívók esetében 2,7 évvel korábban alakult ki a pszichózis, mint azokban, akik nem fogyasztottak marihuánát. Általánosságban nézve az illegális drogokat használók esetében két évvel korábban jelentkezett a pszichózis, mint a nem drogozókban.

Forrás: