Terhesség asztmásan

Az asztma nem akadálya a gyermekvállalásnak. A betegségtől szenvedő hölgyek megfelelő és szakszerű ellenőrzés mellett egészséges csecsemőt hozhatnak világra.

A várandósság időszakában egyéntől függően előfordulhat a tünetek átmeneti rosszabbodása, stagnálása, sőt bizonyos esetekben javulása is. Rendszerint a súlyosabb esetek rosszabbodnak.

Amennyiben korábbi várandósság alatt nem történt változás, egy újabb terhesség alatt sem kell ilyesmitől tartanunk. Az asztmás hölgyek számára mindenképpen tanácsos még a teherbe esés időpontja előtt egyeztetniük kezelőorvosukkal gyermekvállalási szándékukról.

terhes44

Nem megfelelően kezelt asztmás betegség a terhesség időszakában okozhat magas vérnyomást, súlyos vérzést, toxémiát, szülési komplikációkat.

A csecsemőnél előfordulhat koraszülés, az átlagosnál alacsonyabb születési súly, nő a bölcsőhalál kockázata.
A várandósság időszakában fokozottan kerüljük el az asztmás rohamot okozó tényezőket, allergéneket.

Az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek szedéséről számtalan kutatás bizonyította, hogy elhagyásuk nagyobb veszélyeket rejt magában, mint a szakszerű ellenőrzés mellett történő alkalmazásuk.

asztma21

Az inhalátorokról az orvosok többségének véleménye, hogy mivel alkalmazásuk során kevés hatóanyag szabadul fel, s az is azonnal a tüdőbe kerül, így használatuk nem jelent veszélyt a magzatra nézve. A szájon át alkalmazott gyógyszerek alkalmazásának módjáról szintén kezelőorvosunk dönt. A kezelés meghatározásánál figyelembe veszi állapotunk, s tüneteink súlyosságát.

A szülés és a szoptatás időszakában rendszerint a terhesség alatt szedett gyógyszerek szükségesek az asztma kezeléséhez. Ez esetben se mulasszuk el kezelőorvosunkat tájékoztatni megváltozott egészégügyi állapotunkról, hogy a gyermekünk és magunk számára is legbiztonságosabb gyógykezelést kaphassuk.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: