Szmogriadó Miskolcon és Debrecenben!

Miskolcon és Debrecenben is elrendelték szombaton a szmogriadó riasztási fokozatát, korlátozásokat vezettek be.

Miskolcon elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát szombaton a levegő minőségének romlása miatt a város polgármestere – tájékoztatta Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-t.

A szálló por (PM10) koncentrációja Miskolc két automata mérőállomásának, a Búza térinek és a Lavotta utcán üzemelőnek az adatai szerint november 3-án és 4-én meghaladta a riasztási küszöbértéket, ezért arra kérik a lakosságot, hogy Miskolc egész területén mérsékeljék a szén-, a fa- és az olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, valamint függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket – ismertette a szóvivő.

Közlése szerint a légszennyezettség további romlásának elkerülése érdekében arra kérik az autósokat, hogy közlekedjenek villamossal, autóbusszal vagy gyalog. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának előrejelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye térségében számottevő változás az időjárásban a következő napokban sem várható.

Debrecenben is riasztási fokozat van

Debrecenben is elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát – közölte a polgármesteri hivatal. Mivel az időjárási helyzetben jelentős változás nem várható, Debrecenben szombat reggeltől tilos a nyílt téri égetés és a fekete színű környezetvédelmi plakettel rendelkező gépjárművek nem hajthatnak a nagykörúton belülre.     

mbqzaje7

A polgármesteri hivatal felkérte a lakosságot, hogy használják a tömegközlekedési járműveket, s azokban az útkereszteződésekben, amelyekben a jelzőlámpákon visszaszámláló van, a várakozás idejére állítsák le a gépjárművek motorját. Kérték továbbá, hogy a szilárdtüzelésű berendezések helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben fűtéskor.

Budapesten jobb a helyzet

Budapesten a pénteki mérési eredmények alapján megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, a tájékoztatási fokozat egyidejű elrendelése mellett. A riasztással járó korlátozások szombat reggel 6 órakor léptek volna életbe. Nyíregyházán a szálló por koncentrációja pénteken már hetedik napja haladta meg a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket. Riasztási fokozatot rendeltek el a szálló por koncentrációja miatt Várpalotán is. Számos más nagyvárosban a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

A meteorológiai előrejelzés szerint szombat délelőtt északkeleten még erősen felhős idő várható, arrafelé kisebb eső is lehet, másutt kevés felhőre, sok napsütésre lehet számítani. A szél élénk, a Dunántúlon erős lesz, sőt a Kisalföldön olykor viharos széllökések is várhatók, ugyanakkor északkeleten gyenge marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13-18 Celsius-fok lesz, de a tartósabban ködös területeken alig haladja majd meg a 10 fokot.

Forrás: