Hasunkon az asztma!

A hasi tájék zsírtöbblete (centrális típusú elhízás) kapcsolata hozható az asztma kialakulásával – hangzott el az Európai Légzési Társaság amszterdami kongresszusán.

A hasi régió elzsírosodását korábban számos kedvezőtlen egészségügyi hatással, például cukorbetegséggel és szívbetegséggel hozták kapcsolatba, azonban Ben Brumpton és a Norvégiai Egyetem munkatársai fókuszáltak először a tüdőbetegségekkel való lehetséges kapcsolatra. Ismert, hogy a megnövekedett testtömeg-index (BMI) kapcsolatot mutat az asztmával, mindazonáltal az elhízás jellegét jobban mutatja a has körfogatának nagysága.

11662

A kutatók 11 éves utánkövetési periódus alatt 23 245, nem asztmás egyént tanulmányoztak (életkor 19 és 55 év között), akik egy átfogó norvég vizsgálatban (HUNT) vettek részt. Az elhízás mértékét a BMI-vel jellemezték, míg jellegét a has körfogatával, és azt vizsgálták, hogy ezek összefüggenek-e azt asztma kialakulásával. Megállapították, hogy a centrális elhízás 1,44-szeresére növeli az asztma kockázatát. Azoknál, akiknél mind centrális, mind hasi elhízás fennállt, a kockázat 1,81-szeresnek bizonyult.

Mindazonáltal a jelenség biológiai hátterét nem sikerült feltárni. A centrális típusú elhízás kapcsolatban áll az inzulinrezisztencia és a metabolikus szindróma kialakulásával, és ezek a faktorok elképzelhető, hogy az asztmát is befolyásolják. A munkacsoport jövőbeni vizsgálatai erre keresik a választ.

Forrás: