Hatásos egyáltalán a köhögésre az antibiotikum?

A Cardiff Egyetem kutatásai alapján alig vagy egyáltalán nem hatásos az antibiotikumos kezelés az akut váladékos köhögésre.

A váladékos köhögés az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek felkeresik a háziorvosukat, akik ilyen esetben nagyon gyakran írnak fel antibiotikumot. A doktor leggyakrabban azt kérdezi, jön-e fel valami a köhögéssel, és ha igen, milyen annak a színe. Az orvosok és a betegek körében is él az elképzelés, hogy a sárga és a zöld váladék bakteriális fertőzésre utal, amelyre – szemben a száraz köhögéssel – az antibiotikum a megfelelő gyógymód.

A Cardiff Egyetem és a vele együttműködő tizennégy európai kutatóközpont által végzett vizsgálat azonban árnyalja a képet. A kutatásba több mint háromezer felnőttet vontak be. Megfigyeléseik alapján úgy találták, hogy sárga és zöld váladék esetén az orvosok nagyobb valószínűséggel írtak fel antibiotikumot, mint száraz köhögésre, vagy akkor, ha a köpet fehér színű volt.

kohog4

Noha az antibiotikumos kezelés hatására nem gyógyultak meg hamarabb a betegek, az orvosok és a páciensek egyaránt fontos szerepet tulajdonítottak a váladék színének.

A kutatás vezetője, Chris Butler így nyilatkozott: „Érdekes része a kutatásunknak, hogy ez a több országra kiterjedő vizsgálati eredmény egybecseng azokkal a véletlenszerű próbákkal, amelyek azt mutatták, hogy a színes köpettel járó betegségek kezelésében az antibiotikum hatása nem mérhető vagy elenyésző. Új eredményeink megerősítik, hogy felnőttek esetében nem lenne erre mindig szükség. Ilyen esetekben az antibiotikum felírása egyszerűen felesleges, mivel amellett, hogy nem nagyon segít, kiteszi a betegeket a kellemetlen mellékhatásoknak, és hosszú távon akár függőséghez is vezethet.”

Forrás: