Legyen a szülész NŐgyógyász?

Bár az egészségügy számos területe elnőiesedett, ám ez a szülész-nőgyógyász szakmára egyáltalán nem jellemző.

Ha a szaknévsorban, a telefonkönyvben vagy az interneten böngészünk, akkor is azt figyelhetjük meg, hogy az e helyeken megjelenő szülészorvosok alig tíz százaléka nő. Pedig igény volna rájuk, vagy mégsem? Ma már mindenki maga döntheti el, kivel kezelteti magát.

Ha valóban válogathatunk, ki gyógyítson, vagy vizsgáljon minket, sokféle szempont játszik közre döntéseinknél. Nagyon fontos, különösen a nőgyógyászválasztás esetén, hogy melyik nemhez tartozik az orvos. Több, harminc évnél fiatalabb lánytól hallottam már azt, hogy nem mennek férfihoz, ha szűrő– vagy egyéb nőgyógyászati vizsgálatra van szükségük.

Ők már szülni is csak nő segítségével akarnak, úgy vélik, a szeretett férfin kívül másnak az ellenkező nemből, nincs semmi keresnivalója intim részeik körül. ,, A férfiban a férfit látom, a nőben az orvost” – mondja 23 éves kolléganőm.

Az eleve kínos vizsgálati szituáció, egy férfi jelenlétében kész gyötrelem azoknak, akik nem tudnak elfeledkezni arról a tényről, hogy a vizsgáló kéz bizony egy férfié. Persze nem ez az egyetlen érv a női nőgyógyászok mellett.

28 éves, éppen szülni készülő asszony hangsúlyozta azt a szempontot, hogy egy másik nő jobban át tudja érezni az ő aggodalmait és érzéseit, mint egy férfi. ,, Ez nem tanulás, hanem tapasztalat kérdése, egy férfi honnan tudná, mi a különbség a között, amikor fáj, és amikor feszül a mellem.”

A hasonlóság tehát sok nő számára segítséget jelent akkor, ha beszélnie kell problémáiról, több megértésre számítunk egy másik nőtől, mint egy férfitól. Jól látszik az eddigi felvetésekből, hogy a kérdés nem a képességek, hanem az adottságok szintjén dől el.

Egyre kevesebb és ritkább az a vélekedés, hogy a nők nem alkalmasak erre a pályára. Sok olyan nő van azonban, aki elképzelhetetlennek tartja, hogy nő legyen az, aki elvégzi a vizsgálatokat. Az ő érvük az, hogy ,, nem természetes dolog, ha egy másik nő nyúl hozzám, akkor, amikor nincs rajtam bugyi”.

A beleérzés sem nemi hovatartozás kérdése, mondják mások. Szerintük vannak empatikus személyiségek, és vannak – sajnos az orvosok között is – olyanok, akik kevés figyelmet fordítanak arra, hogy kezeltjeik hogyan élik meg mindazt, ami velük, körülöttük történik.

Az, hogy ki kinek (hasonló vagy ellenkező neműnek, fiatalnak vagy öregnek) szavaz bizalmat, elsősorban a bizalmon múlik. Ismerősök ajánlása alapján választja nőgyógyászát az, aki választhat. Sok olyan vidéki város van ma Magyarországon, ahol a szülészek mind-mind férfiak, így a fent tárgyalt dilemma fel sem vetődik. A nőgyógyászat egyik speciális ágában, a gyermek-nőgyógyászatban teljesen más tendenciát figyelhetünk meg. Ezen a szakterületen szinte kizárólag csak női gyógyítókat találunk a praktizáló doktorok között.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.