Miért szőrösödnek a nők? – szőr és nőgyógyász

Napjainkban a szinte teljesen szőrtelen nő test az ideális. De mi lehet az oka annak, hogy egyes nők sokkal szőrösebbek, mint társaik? Tudtátok, hogy a szőrösödés mértékét osztályozni szokták?

Szőrösödés – mitől függ?

Napjainkban teljesen természetessé vált, hogy a nők feleslegesnek ítélt szőrzetüket eltávolítják. Ennek oka egyrészt a divat, másrészt a nő “piacképessé” válásának kérlelhetetlen velejárója: ma mindenkinek el kell tudni adnia magát. Bárhová is jelentkezik egy hölgy munkát keresve, szépnek, okosnak, nőiesnek kell lennie. S ehhez hozzátartozik a szép, szőrtelen láb, az ápolt haj és a sima, pattanásmentes arcbőr.

Fokozott szőrösödés és pattanásos bőr

Először a gyermekorvos veheti észre a szülőktől jelentősen eltérő testi jeleket. A tizenévesek a tinédzserrendeléseken fordulhatnak nőgyógyászhoz, védőnőhöz, vagy bőrgyógyász javasolhat gyógyírt a pattanásos bőrre, vagy megoldást a fokozottabb szőrzet eltüntetésére.

Fontos szerepük van a jól képzett kozmetikusoknak is, akik nem csak eltávolítják – epilálással, gyantázással – a felesleges szőrszálakat, hanem hasznos tanácsokat is adnak.

A mai divat már a normális területeken sem tűri a szőrzetet, nagyon sokan a hónaljszőrzetükön kívül a fanszőrzetüket is eltávolítják. E kényes területek szőrtelenítés utáni gondozása még nagyobb figyelmet, fertőtlenítést, puhítást igényel, mint a láb bőréé. Nem szép a szőrtelen, de gyulladt szőrtüszőkkel teli bőr egyik testtájon sem.

Fotó: 123rf.com

A pattanásos arc már a felső tagozatos gyerekeket is nagyon zavarja, ezért jó, ha időben bőrgyógyász, kozmetikus, nőgyógyász segít megtalálni az okot, s kezdi el időben a kezelést.

Sokszor már a külső kezelés – bőrtisztítás, a pattanások faggyú- és gennytartalmának eltávolítása, a bőrnek megfelelő szárító, fertőtlenítő kozmetikumok napi használata – elég.

Ha ez mégsem lenne elegendő, akkor meg kell találni a belső okot, és gyógyszert szedni a külső kezeléssel együtt. A nőgyógyász a hormonok vizsgálatával tud egyensúlyt teremteni. Ahol faggyúmirigy van, ott szőrtüsző is van, csak a nemi hormonok fogadóhelyeitől (receptoroktól) függően testtájanként más-más előfordulással.

A hónalj- és fanszőrzet férfiak és nők esetében is erőteljesen kifejlődik a serdülőkorban, ez a másodlagos nemi jellegek egyik megnyilvánulása. A fiúkon a bajusz és a szakáll a férfihormon, a tesztoszteron hatására nő ki.

Ha az arc “ékeit” egy nőn látjuk, az kórosnak tekinthető. Ritkán családi “örökség” is lehet, mindenfajta hormoneltérés nélkül, ám legtöbbször mégis a férfihormon-túltengés egyik tünete. Van, aki “csak” pattanásos, aknés, van, aki “csak” szőrösebb, s vannak olyanok is, akiken mindez együtt jelentkezik.

Mit tehet a nőgyógyász?

A részletes kikérdezés után meg kell nézni a testalkatot: vállak, derék, csípőszélesség, ezek egymáshoz viszonyított aránya, a mellek nagysága, a felesleges szőrzet megléte. Tudni kell az illetőről, hogy mit sportol, hogyan táplálkozik, meg kell mérni a testsúlyát, testmagasságát, vérnyomását. Ha a helyzet úgy kívánja, adható valamilyen fogamzásgátló, mert ebben biztosan csak női hormonok vannak, napra szabályozott dózisban. Az esetek nagy részében, a desogestrel tartalmúak szépítik, simítják a bőrt.

Ám a hízásra hajlamosak körében megfontolandó ennek a vegyületnek az alkalmazása. Ha bármely fogamzásgátló szedése közben rövid időn belül 5-10 kg-nyi hízás következik be, akkor azt abba kell hagyni vagy más típusút kell választani, a sport és a fogyókúra mellett. A ciproteron-acetát-tartalmú készítmények kevésbé okoznak hízást.

A bőrre kifejtett hatásuk viszont sokkal erőteljesebb, a hajzsírosodást is nagymértékben csökkentik. Akinek erősen aknés, pattanásos az arca, a mellkasa vagy a háta, hosszú, 3-9 hónapos kezelésre számítson. Mellékhatásuk a szexuális vágy (libidó) csökkenése lehet. A levonorgesztrel tartalmú szerek általában nem változtatnak a szexuális vágy erősségén, de bizonyítottan csökkentik a szabad tesztoszteronszintjét. Folyamatos bevitelük a bőrt simábbá teszi, mert megszűnik a havi ciklikus hormoningadozás.

A cikkünk folytatásában a szőrösödő nők témakörben a férfihormonokról és a szőrösödés mértékének osztályozásáról olvashatnak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.