Agytályoghoz is vezethet az arcüreggyulladás!

Bizony sokan megszenvednek ezzel a betegséggel – nem elég, hogy végigkínlódtak egy náthát. Ennek szövődményeként gyakran alakul ki a arcüreggyulladás.

Gyakran halljuk, hogy egyik-másik ismerősünknek arcüreggyulladása van, de lehet, hogy mi magunk is kínlódunk vele. Az arcüreggyulladás (sinusitis maxillaris) azért alakul ki, mert az arcüregek az orrüregben levő, hiatus semilunaris nevű, félholdszerű nyílásba nyílnak – ha ennek a nyílásnak megduzzad a nyálkahártyája, elzáródnak az arcüregek, nem adva utat a bennük termelődő és felgyülemlő folyadéknak és ez nem ritkán gennyesedést is okoz. A gennyesedés egyébként azért alakul ki, mert az orr-garatban normális körülmények között is jelen vannak bizonyos baktériumok.

Lényegében az arcüreggyulladás oka, hogy nátha vagy allergiás nátha miatt az orr nyálkahártyája sokáig duzzadt, ezért ilyenkor bekövetkezhet valamelyik arcüreg gyulladása. Ha a náthából nem gyógyulunk ki egy hét alatt, sajnos jellemzőek a szövődmények. Az arcüreg elzáródásának hatására feszülő fájdalom jelentkezik, különösen, ha megnyomjuk az arcüreg területét.

Gyermekeknél gyakrabban alakul ki arcüreggyulladás, mely nemcsak koruknak, hanem a kisebb méreteiknek is köszönhető. Nő az arcüreggyulladás valószínűsége, ha valakinek orrsövényferdülése vagy orrpolipja van, esetleg rendellenesen állnak az arcközépcsontjai.

Melyek az arcüreggyulladás tünetei?

A problémát kezdetben nehéz megkülönböztetni a náthától. Ugyanazok az arcüreggyulladás tünetei is, leszámítva, hogy feszülő fejfájás jelentkezik, ami csak erősödik, ha hozzáérünk az arcüreghez. Láz is tapasztalható, amennyiben begennyesedik az orrmelléküreg. Ez a gyulladás többnyire magától elmúlik, de sok időbe telhet (akár hetekbe is), ezért érdemesebb orvoshoz fordulni. Nagyon kell vigyázni, mert az ún. rostacsontok is begyulladhatnak és az agyra is átterjedhet a fertőzés.

neurotranszmitter1

Hogyan diagnosztizálják a betegséget?

Az arcüreggyulladás tényét nem nehéz kideríteni. Nemcsak úgy lehet észrevenni, hogy az arcüreg nyomásra fáj, az orrnyílásban levő félholdszerű nyílás is látható, mely arcüreggyulladás esetén vörös, gyulladt, duzzadt, sőt gennyes is lehet. A röntgen biztosabb képet mutat arról, hogy az arcüregek elzáródtak. Ha szövődmények is valószínűek, CT-re vagy MRI vizsgálatra is szükség lehet. Ha a betegnél nem használnak a gyógyszerek, megfontolandó a bakteriális tenyésztés szükségessége.

Az arcüreggyulladás kezelése gyógyszerekkel lehetséges, végső esetben műtéttel. Az orvos általában orrcseppeket, antibiotikumokat ír fel, illetve szükség lehet fájdalom- és lázcsillapító gyógyszerekre. Fontos, hogy a beteg ne legyen dohányfüstös és légkondicionált környezetben. A fejet be lehet kötni, ezzel biztosítva számára a megfelelő meleget. Infralámpával melegíthetjük az arcüreg elülső falát, valamint a homloküreget. Segíthet a kamillateás, eukaliptuszos vagy mentolos inhalálás.

Abban az esetben, ha a gyulladásos izzadmány eltávolítására van szükség, az arcüregben felgyülemlett gennyet leszívják. Sor kerülhet súlyosabb panaszok esetén az arcüreg öblítésére, antibiotikumos oldattal történő átmosására.

A műtétet, vagyis az orrmelléküregek sebészi feltárását endoszkópos eszközökkel végzik – a cél, hogy az arcüreggyulladás újbóli előfordulását meggátolják, ezért megoldják, hogy az orrmelléküregben termelődő váladék akadálymentesen lefolyhasson.
bok_homeopatia_180Az arcüreggyulladás homeopátiás szerekkel is gyógyítható. Akut arcüregfájdalom esetén javasolható  a Mezereum, hurutos köhögésre, fehér köpet esetén, ha az orrváladék hátracsorog a garatfalon, a Hydrastis ajánlott. Enyhe hurutos köhögésre pedig, amikor az orrváladék és a köpet inkább zöldes-sárgás színű és nem tud lecsöppenni, a Kalium bichromicum használata előnyös.
Meg lehet előzni az arcüreggyulladást?
Ha sikerrel szeretnénk megelőzni az arcüreggyulladást, elsősorban arra kell ügyelni, hogy az orrnyálkahártya duzzanatán enyhítsünk. Ehhez az orrcsepp, gyulladásgátló orvosságok, de akár elegendő C-vitamin is ajánlható.

Többnyire semmilyen probléma nem marad vissza a gyógyulás után. A már említett rostacsontok gyulladásával azonban nem árt vigyázni – a rostasejt gyulladás eredménye ér-elzáródás az agyban, de a gyulladás következtében akár agyhártya-gyulladás és agytályog is kialakulhat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.