Mit művel a stressz a száddal?

A tartós stressz nemcsak fejfájást és gyomorproblémákat okozhat – a szájra, a fogakra, az ínyre, az általános egészségre is hat

Amennyiben azt hisszük, az állandó stressz „csupán” fejfájással, gyomorideggel jutalmaz minket, valamint azzal az érzéssel, hogy tűrőképességünk határára értünk, tévedünk. Általában is hatással van egészségünkre, sőt, a fogak, az íny és a száj állapotára. Mindez furcsán hangozhat, de lássuk közelebbről, mit művel a stressz velünk, hogyan hat a szájhigiéniára.

A tartós stressz szájüregi fekélyeket okozhat, sebeket és herpeszt. A fogakra és az ínyre rossz hatással van az idegesség, szorongás esetén gyakori fogcsikorgatás. A rossz szájhigiénia és az egészségtelen étkezési szokások ugyancsak befolyásolják a száj, a fogak állapotát; a stressz parodontális (fogágy) betegségeket okozhat, vagy súlyosbíthatja a már meglevő problémát.

fogak22

Hogyan előzhetjük tehát meg a szájproblémákat?

Az apró fekélyek, melyek fehér vagy szürkés színűek, szélük pedig vöröses, a száj belsejében jelentkeznek. Sokszor párban, de több darab is lehet belőlük. Bár a szakemberek nem biztosak abban, mi okozza őket, szó lehet immunrendszer-problémáról, baktériumokról, vírusokról. Úgy vélik, a stressz, ahogyan a kimerültség és az allergia, növeli annak esélyét, hogy kialakuljanak a kis fekélyek a szájban, melyek egyébként nem fertőzőek.

A legtöbb szájüregi fekély, seb eltűnik egy hét-10 nap alatt. Hogy az irritáció csökkenjen, próbáljunk ki orvos által felírt érzéstelenítőt, én ne együnk fűszeres, csípős, túl meleg ételeket, magas savtartalmú élelmiszereket, így például paradicsomot vagy citrusféléket.

A hideg sebek vagy lázhólyagok a herpesz vírus eredményei, és fertőzőek. Folyadékkal telt hólyagok, gyakran a szájon és környékén jelentkeznek, de az orr alatt és az áll területén is megjelenhetnek. A felfokozott érzelmi állapot kiválthatja őket, de a láz, a napégés, vagy a bőr kopása, ledörzsölődése is.

A fekélyekhez hasonlóan ezek a hólyagok is elmúlhatnak maguktól egy hét vagy egy kicsit több idő alatt. Kezelés is rendelkezésre áll: felírt gyógyszerekkel, vényköteles vírus ellenes orvosságokkal gyógyíthatók. Kérdezzük meg orvosunkat, fogorvosunkat, származik-e előnyünk a használatukból. Fontos a kezelés megkezdése, amint észrevesszük, hogy formálódik a hólyag.

A fogcsikorgatás gyakori stresszhatás alatt. Akár nappal, akár éjjel tesszük, legtöbbször tudattalan cselekedet. Ha a fogak összeszorítása, csikorgatása egyébként is szokásunk volt, a stressz csak súlyosbíthat rajta. A fogcsikorgatás emellett a temporomandibuláris együttes problémájához is vezethet, amely a fül előtt helyezkedik el, ahol a koponya és az alsó állkapocs találkozik. Keressünk fel orvost, és kérjünk tanácsot a káros szokás ellen – fogorvosunk javasolhat éjjeli készüléket, melyet alvás közben kell viselni, vagy egyéb megoldást, ami megszüntetheti vagy minimalizálja a fogcsikorgatást.

Az extrém stresszhatás befolyással lehet hangulatunkra, és ezzel együtt járhat, hogy elhanyagoljuk a szájhigiéniát is: a fogmosást, a fogselymezést. Ha azonban nem ápoljuk megfelelően fogainkat, szánkat, azt a teljes szájüreg bánhatja. Amennyiben a szájhigiénia elfogadható, a fogmosás, a fogselyem használata csökkenti az ínybetegségek és a fogszuvasodás kockázatát. Ellenkező esetben azonban ezek rizikója nő.

Stresszhatás alatt az ember hajlamos az egészséges étkezést hanyagolni. Többet nassol, hagyja, hogy „elcsábítsák” a hizlaló ételek, különösen vágyik a cukros ételekre és italokra. Nem meglepő, hogy ez is növeli a fogak romlásának és egyéb problémák jelentkezésének esélyét.

fog_13

Ilyen esetben már az is segíthet, ha megállunk, és átgondoljuk, mit is művelünk magunkkal, az egészségünkkel – bármilyen lelkiállapotban vagyunk is. Amint visszaállunk az egészséges étrendre és a testmozgásra, telve érezzük majd magunkat energiával. A mozgás segít a stresszoldásban és az immunrendszer tevékenységét is fokozza. Mindez a száj egészségére is jó hatással lesz.

Ínybetegségek

A stressz növeli a dentális plakkok kialakulásának kockázatát, még akkor is, ha a magas stressz-szint csak rövid ideig áll fenn. Egy tanulmány szerint ez különösen megfigyelhető volt azoknál az embereknél, akik demenciában szenvedő szeretteiket gondozták. A hosszútávon tapasztalt stressz olyan problémák kockázatát növelte a gondozóknál, mint ínyvérzés, fogíny-gyulladás – mindkettő közelebb visz a komoly ínybetegségek kialakulásához.

A stressz depresszióhoz is vezet. A depressziósoknál pedig, egy közelmúltban végzett tanulmány szerint, kétszer nagyobb a valószínűsége az ínybetegség-kezelések kedvezőtlen kimenetelének, mint a depresszióban nem szenvedőknél.

Természetesen a depressziót, a stresszt nem lehet egyik napról a másikra eltüntetni, megszüntetni. Szakemberek szerint azonban az egészséges megküzdési technikákat meg lehet tanulni – ezek segítenek meggátolni a betegségek súlyosbodását, így az ínyproblémákét is. Az egészséges megküzdés aktív és praktikus stratégia a depresszió és stressz elleni küzdelemben.

Ne feledjük: kiegyensúlyozott étrenddel, a fogorvosnál tett gyakori látogatással és megfelelő szájhigiéniával csökkenthetjük a fogágy-betegségek előfordulását. Mossunk fogat naponta legalább kétszer és ne feledjük a fogselyem használatát sem napi szinten.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: