Hogyan álmodnak a vak emberek?

Annyi kérdés merült fel a vakok életének részleteivel kapcsolatban, hogy Tommy Edison – aki születése óta vak – elindította saját YouTube-os sorozatát a “The Tommy Edison Experience”-et, amelyben saját tapasztalatait osztja meg a nézőkkel, például olyant, hogy ő hogyan álmodik…

Vajon hogyan használja a bankautomatát egy vak ember? Vagy egyáltalán hogyan fizet papírpénzzel? Tommy Edison ilyen és ehhez hasonló kérdésekről mesél az érdeklődőknek, hogy jobban megértsék a vakok világát. Legutóbb is érdekes témáról beszélt, arról, hogyan álmodik egy vak ember. Eison elmagyarázta, hogy mivel ő születése óta nem lát, így az álmaiban sem "lát". "Azt hiszem, mivel én sosem láttam az életben sem, álmomban sem tudom, hogy mit kellene látnom, és nem is látok"– magyarázza Edison a videóban. "Úgy értem, hogy én ilyenkor is úgy tapasztalom meg az életet, ahogyan ébren. A szagok, a tapintás, az ízlelés mind ugyanúgy megvannak. Úgy, mint ahogyan a látók látják az életet, ugyanúgy látják az álmaikat is."

Edison szerint a látók nem igazán emlékeznek a szagokra vagy az ízekre az álmukban, mert az életben sem figyelnek oda annyira az érzékszerveikre, mint a vakok. Vagyis szerinte a látók vizuálisan vezéreltek, így álmukban is azok.

szex50

Dr. Rachel Vreeman, az Indiana Egyetem Orvosi Karának professzora nemrég megjelent tanulmányában ( "Don’t Cross Your Eyes … They’ll Get Stuck That Way!") a látók és a nem látók álmai közötti különbségekre kereste a választ. Dr. Vreeman korábbi kutatásokra hivatkozva elmagyarázta, hogy akik születésüktől fogva nem látnak, vagy nagyon korán vesztették el a látásukat, azoknak az álmai is különbözőek. Ők ugyanis nem látnak semmilyen képeket, mint ahogy ébren sem. A szakértő szerint azok, akik azonban 5 éves koruk után vesztették el a látásukat, tapasztalhatnak képeket álmukban, ők ugyanis emlékezhetnek arra, amiket korábban észleltek. Dr. Vreeman emellett azt is hozzátette, hogy a vakok sokat álmodnak a közlekedéssel, mivel valószínűleg számukra ez okoz nagyobb gondot az életben.

vid4u.init(450,337,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: