Zene a fülnek!

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói szerint egy 150 éves, az emberi fül zajokkal szembeni védőmechanizmusáról szóló elmélet felelevenítésével a gyártó cégek jobb és hatékonyabb zajszűrőket készíthetnének.

A Journal of Hearing Science című szaklapban megjelent kutatási anyag szerzője, Dr. Andrew Bell szerint a régóta mellőzött nyomás-elmélet segíthet megválaszolni azokat a kérdéseket, amelyekre a halláskutatók régóta nem találják a válaszokat.

"A halláskárosodást régen a kovácsok betegségének nevezték. A modern korban inkább MP3 kórnak kellene hívni" – nyilatkozta Dr. Bell. "A nyomás-elmélet felhasználásával ezen is segíthetnénk, hiszen jobb zajszűrőket készíthetnénk, amelyek megvédhetnék az embereket a halláskárosító hangerőtől."

A középfül három apró csontot és két miniatűr izmot tartalmaz, amelyek megvédik a fület a hangos zajoktól. Dr. Bell szerint ezek az izmok és csontok pumpaként működnek, amelyek növelik a belső fülben található folyadék nyomását. A megnövekedett nyomás csökkenti a zajok hangfeldolgozó sejtekre gyakorolt káros hatását.

k9gbsylo1

Dr. Bell kutatásai szerint ez az elmélet segíthet megmagyarázni, miért képesek egyesek mindenféle halláskárosodás nélkül nagyobb zajokat is elviselni, míg mások már a legkisebb hangoktól is rosszul érzik magukat. "Ha erősíteni tudnánk a középfülben található kis pumpát, olyan védelmet hozhatnánk létre, ami a legnagyobb zajtól is megóvná a fület" – nyilatkozta Dr. Bell.

A nyomás-elmélet közel 150 éves, de helyességét a mai napig nem sikerült igazolni. Az MP3 lejátszók miatt létrejött halláskárosodás egyre gyakoribbá válása miatt Dr. Bell azonban elérkezettnek látta az időt, hogy felelevenítse az elméletet.

"A jelenleg elfogadott magyarázatok ellentmondanak a kutatási eredményeknek, a nyomás-teória azonban minden kérdésre maradéktalanul választ ad" – véli a kutató. "Az utóbbi száz évben gyűjtött adatok és bizonyítékok mindegyike beilleszthető a belső fülben található érzékelő sejtek nyomásmérőként való funkcionálását feltételező elméletbe."

Forrás: