Élet a mélyvénás trombózis után

Egy mélyvénás trombózist elszenvedni sem kis ijedség és veszély, de itt még nem érnek véget a gondok. Ahhoz ugyanis, hogy az újbóli kialakulás esélyét minimálisra csökkentsük, oda kell figyelnünk az életmódunkra, egyes szokásainkra is.

A láb terhelhetősége nagyban megváltozik a trombózis után

A láb terhelését az határozza meg, hogy melyik vénában volt a trombózis és milyen súlyosak a klinikai tünetek. Az első időszakban mindenképen fáslit, vagy gumiharisnyát kell viselni, és fokozatosan, egyre többet kell sétálni. Fásli nélkül csak fekve lehet a trombózisos lábat tornáztatni, például fekve biciklizés, a lábfej, lábszár, comb izmainak megfeszítése és ellazítása.

A mozgás mellett arra is nagyon figyelni kell, hogy a fáslit, vagy harisnyát helyesen alkalmazzuk.

A fásli, illetve a rugalmas harisnya helyes alkalmazása nagyon fontos, mert sokat árthatunk, akár ismételt trombózist is okozhatunk, ha nem megfelelően használjuk!

A fáslit, harisnyát mindig fekve vegyük fel, a felhelyezés előtt tartsuk fel a lábunkat, az ujjainkon kezdve a combunk felé haladva masszírozzuk meg a lábunkat, hogy vénák kiürüljenek, és ezután húzzuk fel a harisnyát. A fáslit a lábfejünkön kezdjük el felhelyezni, ott legyen a legszorosabb, a pólya menetek félig fedjék be egymást.

Ügyeljen arra, hogy a harisnya és a fásli sehol ne vágjon be! Akinek trombózisa volt, kerülje a szoros gumis zoknikat és harisnyákat, a merev szűk nadrágokat, különösen utazáshoz, hosszú üléshez, mert a vénás keringést leszoríthatja.

Az ülőmunkát végzők, ha tehetik, álljanak fel, tegyenek pár lépést, illetve n feledkezzen meg arról, hogy megfeszítse lábizmait, mivel ezzel segíti lába vénás keringését.” – mondja dr. Szélessy Zsuzsanna főorvos, a Trombózisközpont hematológusa.

Sok dolog növelheti a trombózis esélyét

A trombózis kialakulásában rengeteg dolog szerepet játszik, többek között olyan események is, melyek alapvetően csodálatosak – mint a terhesség – ám a betegség kialakulását elősegíthetik

Terhesség, fogamzásgátló szedése, hosszas fekvés, gipszrögzítés, műtétek, sérülések, hosszú utazás – ezek mind olyan tényezők, melyeknél nagyobb eséllyel alakulhat ki mélyvénás trombózis.

labak_kattide17

Különböző betegségek is hajlamosítanak trombózisra: öröklött trombózis hajlam, vagyis familiáris  trombofiliák, autóimmun kórképek, rosszindulatú daganatos betegségek, vesebetegségek, szívelégtelenség, különböző gyógyszerek alkalmazása stb.

Ráadásul például az öröklött trombózis hajlam hazánkban rendkívül gyakori, 100 lakosból minden negyediknél előfordul, ez fontos információ a fogamzásgátlót szedő nőknek. Ha családjukban fordult elő mélyvénás trombózis, akkor a fogamzásgátló megkezdése előtt mindenképp vizsgáltassa ki magát, a trombózis hajlam szempontjából!

Természetesen, ha valakinek már volt mélyvénás trombózisa, vagy ismert a genetikai hajlama, minden orvosi kezelés alkalmával ezt jeleznie kell!

Az orvos ebben az esetben nélkülözhetetlen a helyes életmód kialakításához

Akinek alsóvégtagi mélyvénás trombózisa volt, mindenképpen konzultáljon az orvosával, hogy mi az, amire oda kell figyelni. Előfordulhat, hogy életmódváltással is számolni kell, sőt, akár a munkahely megválasztására is befolyással lehet a betegség.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.