Vérnyomásnövelő doppingszer!

Az eritropoietint (EPO) sportolók esetében „teljesítménynövelő” szerként alkalmazzák, a FASEB Journal online kiadásában megjelent új tanulmány szerint azonban ezért a teljesítménynövelésért nagy árat kell fizetni: nő a vaszkuláris rendellenességek kockázata az agyban.

A Zürichi Egyetem kutatói Peter Rasmussen vezetésével kimutatták, hogy az EPO rövid és hosszú távú alkalmazása az artériák szűkítésével növeli a vérnyomást, ami csökkenti az agyba irányuló véráramlást. Az eredmény azoknak a korábbi kutatási eredményeknek is ellentmond, melyek szerint az EPO hatékony korai kezelés lehet a stroke áldozatai számára.

A kutatás során Rasmussen és munkatársai az EPO akut magas illetve krónikus alacsony dózisát alkalmazták 13 hétig egészséges férfiak két csoportjában. Az agyi erek válaszképességét vizsgálták nyugalmi helyzetben és kerékpározás közben oxigénhiánnyal és anélkül. Kimutatták, hogy az EPO hosszan tartó alkalmazása növelte a hematokrit-értéket, az akut alkalmazás viszont nem. Mindkét csoportban nőtt a vérerek szűkülete és a vérnyomás.

shutterstock_53915518

A szaklap főszerkesztője, Gerald Weissmann elmondta, hogy az EPO segítségével a normál orvoslásban a vörösvérsejtek termelődését stimulálják a betegekben. Amikor az EPO-t egészséges kerékpárversenyzők használják teljesítményük növelésére, csalásról beszélünk. A kutatás azonban azt bizonyítja, hogy ha a sportolók eritropoietint szednek, ezzel nem csak a stoppert csapják be, hanem saját magukat is. „Az EPO az egészséges sportolók esetében nem biztonságos, ráadásul számtalan más módszer is rendelkezésre áll arra, hogy gyógyszerek nélkül növeljék állóképességüket” – állítja Weissmann.

Forrás: