Véralvadás

A véralvadási értékek folyamatos, és rendszeres ellenőrzése létfontosságú minden olyan beteg számára, akik véralvadásgátló gyógyszert szednek.

Ha ezeket a méréseket elérhető közelségben, akár otthonunkban,  bármikor el tudják végezni, egy egyszerűen működő kis készülék segítségével – ez az ő esetükben egy új életminőség.

Rendszeres, és azonnali ellenőrzés: nagyobb biztonság

A készülék nem csak véralvadási értékeket mutat, és a gyógyszeradagolás beállításában segít, hanem ami sokkal fontosabb – mindennapi biztonságérzetet nyújt, annak a 100-150 ezer embernek és családjának, akik véralvadási zavarokban érintettek ma hazánkban. A készülék használatához a hátteret természetesen minden esetben egészségügyi szakember, orvos biztosítja, hiszen a gyógyszeradagolás változtatása csak orvos utasítása és ellenőrzése mellett történhet.

Ez az állapot havonta – minimum – egy rutinellenőrzést kíván meg, laboratóriumi vérvétellel. Az utazás, a várakozás, és az egyéb kellemetlenségek sok beteg számára nehéz terhet, e mellett számos kötöttséget jelentenek. A másik praktikus nehézség abból adódik, hogy a véralvadásra számtalan életviteli szokás is hatással bír, mint a táplálkozás, a hormonváltozás, lázas állapotok, egyéb gyógyszerek.

veraram1

Így a havi egy laboratóriumi rutinellenőrzés nem minden esetben jelent megnyugtató biztonságot az érintettek számára a mindennapokban. Ez a készülék a problémát, ami jelen esetben a véralvadási értékek ingadozásának pontos nyomon követhetősége – közelebb viszi a megoldáshoz, – tehát a rendszeres és azonnali ellenőrzés lehetőségéhez

Nem betegség, hanem következmény

A véralvadás zavara nem tekinthető betegségnek, ez inkább egy olyan állapot, ami egyéb betegségek, vagy diszfunkciók következménye. Sokféle probléma előfordulhat szervezetünkben, melynek megoldásában véralvadásgátló kezelést kell nyújtani, mint terápiát, vagy mint kiegészítő kezelést. Az egyik leggyakoribb eset a szívbillentyű-beültetés, vagy egyéb műbillentyű beültetése, mely idegen anyagra kicsapódik a véralvadék.

Ez az alvadt vérdarabka egy ideig növekszik, majd leszakad és a vérkeringésbe kerülve útjára indul. Ha szűkületbe érkezik, beszorul az érbe, megáll, és eltorlaszolja véráram útját. Ez a trombózis, ami sokszor a lábszárban keletkezik. Ha azonban mindez életfontosságú szerveket von ki a keringésből, mint az agy, a tüdő, a szív: életveszélyes állapottal állunk szemben. A véralvadásunk tartományon belüli értékei tehát életbevágóak.

ver71

Érzékeny belső szabályozás

Az a tény, hogy vérünk folyékony, már önmagában is egy csoda. Vérünket hajlamosak vagyunk egy homogén, vörös színű folyadéknak tekinteni. A vérben azonban sokféle anyag kering. Egyrészt tele van sejtekkel, vannak benne fehérjék, hemoglobin, immunsejtek, vérlemezkék, vörösvérsejtek, stb. Ez egy sűrű massza, amely a szervezetünkben mégis képes megőrizni folyékony állapotát, így el tud jutni a sok kis hajszáléren keresztül a legutolsó sejtünkig is.

Ha azonban a vér kikerül az ereinkből, akár a külvilág felé, akár belső vérzésekkel egyéb szervek, üregek felé, akkor nagyon gyorsan megalvad, szilárd lesz. Így elzárja az adott érpálya sérülését, és megakadályozza a folyamatos belső-külső vérzést, vérszivárgást. Ennek a tulajdonságának köszönhetően nem vérzünk el! Ha egy véralvadási folyamat az éren belül történik meg, akkor azonban eltömi azt az eret, amelyben keletkezik. A véralvadás folyamatát egy nagyon bonyolult belső szabályozórendszer irányítja. Amikor véralvadási időt mérünk, akkor arról kapunk pontos információt, hogy ez a szabályozó rendszer hogyan működik. A véralvadást jelző értékek egészséges emberek esetében közel egyenlők.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.