Magas vérnyomás a kukoricasziruptól 2011-02-20 Szív és érrendszer Megosztás: Tweet Magas vérnyomást okoz az egyik gyakori élelmiszeradalék. A Colorado Egyetem kutatásai szerint még az amúgy egészségesen étkező, sószegény diétán élő emberek is veszélyben lehetnek a magas vérnyomás miatt, ha túl sokat fogyasztanak egy igen gyakori élelmiszeripari adalékból. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS), ami majdnem minden finomított élelmiszerben megtalálható a szakértők szerint 32 százalékkal növeli a vérnyomást. A kutatók szerint a kukoricaszirup gyulladást okoz a véráramban, ami miatt a véredények fala megkeményedik, a vérnyomás pedig emelkedik. Még az amúgy egészséges életmódot folytatók vérnyomása is veszélyes mértékben emelkedhet, ha rendszeresen fogyasztanak a HFCS-ből. Bár a kukoricaszirupot fruktózként, magas fruktóztartalmú édesítőként vagy természetes édesítőként is feltüntethetik az élelmiszerek csomagolásán, jó ha tudjuk, hogy ugyanarról az egészségkárosító édesítőszerről van szó. Még a természetes bio élelmiszerek is tartalmazhatnak HFCS-t. Csak a 100 százalékig organikus eredetű termékek mentesek a magas fruktóztartalmú kukoricasziruptól. A HFCS igen gyakori adalékanyag, de leginkább különböző üdítőitalok édesítésére alkalmazzák, mert rendkívül olcsó. Ezen kívül megtalálható még joghurtokban, tápszerekben, müzliszeletekben, salátaöntetekben és kekszekben. A másik nagy probléma a HFCS-sel, hogy nagyobbrészt génmódosított kukoricából állítják elő. Bár a génmódosított termékek egészségkárosító hatása nem bizonyított, egyes esetekben komoly betegségeket okozhatnak. Forrás: