Új véralvadásgátló

Egy új szer hatékonyabban gátolja a szövődményeket, mint az aszpirin.

Az Apixaban új véralvadásgátló készítmény egy hatalmas nemzetközi vizsgálat tanúsága szerint hatékonyabban gátolja a leggyakoribb szívritmuszavar okozta szövődmények előfordulását, mint az aszpirin. Az AVERROES tanulmány eredményeit a világ legolvasottabb orvosi hetilapja, a New England Journal of Medicine (NEJM) közölte.

A pitvarfibrilláció a leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, mely becslések szerint Európában hatmilliónál is több ember szívét kényszeríti teljesen szabálytalan működésre. Ez önmagában csak azzal jár, hogy a beteg nehezebben alkalmazkodik a fizikai terheléshez, mint a ritmusos szívműködésűek, de esetleges szövődményei igen súlyosak lehetnek.

shutterstock_71275099

A szív felső részének, a pitvarnak a remegése, fibrillációja miatt ott a vér megalvadhat, és az alvadékból leszakadó rész elsodródik, egy életfontosságú ütőeret elzár: ez az embólia.

Az agyi katasztrófák 15 százaléka pitvarfibrillációs eredetű embólia, mely nem ritkán halállal végződik, de a bénulások, a beteg életét megnehezítő mozgászavarok leggyakoribb okozója is. A nemzetközi statisztikák szerint a negyvenedik életév után minden negyedik embernek esélye van a pitvarfibrillációra, ez a kockázat pedig a kor előrehaladtával fokozódik, ezért igen fontos, hogy a ritmuszavart fölismerjék és véralvadásgátló szerekkel igyekezzenek a szövődményt megelőzni.

shutterstock_438422352

Az apixaban elnevezésű új alvadásgátló szert az AVERROES betűszóval jelölt, Stuart Conolly kanadai kutató vezetésével készült tanulmány ismerteti. A világméretű vizsgálatban 520 gyógyintézet 5600, pitvarfibrilláció miatt kezelésre szoruló betege vett részt. A legtöbb fibrilláló beteget a K-vitamin hatását gátló szerekkel kezelik, de sokan vannak, akiknél nem válik be ez a terápia, így aszpirint kapnak. A jelen kutatás az aszpirin és az apixaban hatékonyságát hasonlította össze.

Az AVERROES bizonyította, hogy az új készítmény hatásosabban gátolta az agyi embólia és általában a véralvadás következtében kifejlődő embólia gyakoriságát, mint az aszpirin. Az alvadásgátló kezelés esetén azonban nemcsak a hatásosság, hanem a kezelés esetleges szövődményének kockázata ugyanolyan fontos szempont. Az apixaban ebben is biztonságosabbnak mutatkozott, mint az aszpirin.

Forrás: