Nőtt a madárinfluenza vírus fertőzötteinek száma

További négy H7N9 vírusos fertőzést észleltek a kelet-kínai Csiangszu tartományban, amivel hétre emelkedett e megbetegedések száma az országban.

A négy fertőzöttre négy különböző városban leltek, mindannyian kritikus állapotban vannak, intenzív osztályon fekszenek – közölte a tartományi egészségügyi hivatal. Valamennyiüket egy szakértőkből álló csoport diagnosztizálta. Az érintettek nem álltak egymással kapcsolatban.

A legfiatalabb közülük egy 32 éves nő Vuhszi városból, a legidősebb egy 83 és férfi Szucsouból. Egy 45 és egy 48 éves nőt Nankingból, illetve Szucsienből vittek kórházba, mindkettőjük tesztje pozitív volt a H7N9 vírusra. Egyedül az előbbi került közvetlen kapcsolatba – foglalkozásából adódóan – élő baromfival.

Megvizsgálták azt a 167 embert is, akik velük érintkeztek és egyikük esetében sem találtak fertőzésre utaló tüneteket, lázat, vagy légúti megbetegedést.
Korábban Sanghajból két, a közeli Anhuj tartományból egy fertőzést jelentettek.

maszk1

A sanghajiak meghaltak, az anhuji beteget, aki válságos állapotban van, Nankingban tartják orvosi felügyelet alatt. Fertőzésükre a szakemberek egyelőre nem találják a magyarázatot.
Azt is megállapítják, hogy mivel ritka, eddig embereken még nem jelentkező fertőzésekről és viszonylag ismeretlen vírusról van szó, viselkedésére vonatkozóan kevés az adat. A klinikai megfigyelések alapján nem valószínűsítik az emberek közti nagymértékű fertőzést. A kutatást folytatják, miközben megjegyzik, hogy a H7N9 ellen sem Kínában sem külföldön egyelőre nem létezik vakcina.

Az illetékesek intézkedéseket hoztak egy esetleges járvány megelőzésére, a lakosságot nyugalomra és elővigyázatosságra intik és a gyanús esetek azonnali jelentéséra hívtak fel. A kínai fővárosban is a kórházakat, illetve orvosaikat a korábbinál nagyobb készültségbe helyezték.

Forrás: