Itt a denevérinfluenza!

A kutatók első alkalommal találtak bizonyítékot a denevéreket fertőző influenzára, ami az emberekre is veszélyt jelenthet.

Amerikai egészségügyi szakemberek egy eddig soha nem látott vírus genetikai töredékeit mutatták ki néhány guatemalai denevérben. Az influenzavírusok gyakran fordulnak elő emberekben, madarakban, sertésekben és számos más emlősben, de ez az első alkalom, hogy ezekben a szárnyas élőlényekben is azonosították.

„Az emberek többsége biztos volt abban, hogy már minden lehetséges állatban kimutatták az influenzát” – számolt be a Proceedings of the National Academy of Sciences online kiadásában megjelent tanulmány társszerzője, Ruben Donis, az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) kutatója. A szakemberek azt gyanítják, hogy néhány denevérfaj évszázadokkal ezelőtt kapta el az influenzát, és a vírus a denevérpopulációban mutálódott ezen új variánssá.

A kutatóknak nem sikerült az új vírust tyúktojásban vagy emberi sejtkultúrában kitenyészteni, ahogyan a hagyományos influenza vírustörzsekkel teszik, és nem tudják, milyen gyorsan terjed. Az emberekre azonban akár veszélyes is lehet, mert ha a gyakoribb influenzatörzsekkel keveredik, veszélyesebb kórokozóvá is mutálódhat.

laborvizsgalat19

A CDC guatemalai nemzetközi kutatóközpontjában 2009-2010-ben több mint 300 denevért fogtak be. Főként a veszettséget vizsgálták, de miközben a fajokat más kórokozókra is tesztelték, a sárgavállú gyümölcsdenevér bélrendszerében véletlenül rábukkantak az új influenzavírusra. Ezek a denevérek gyümölcsökkel és rovarokkal táplálkoznak, de nem harapják meg az embert. Ennek ellenére elképzelhető, hogy ürülékük a gyümölcsre kerül, és így fogyasztásával megfertőzi az embert. Donis hozzátette, most, hogy a kutatók tudják, hogy néz ki a vírus, más denevérekben, emberekben és más állatokban is keresni fogják.

Richard Fulton, a Michigani Állami Egyetem madárbetegség szakértője azonban úgy véli, a kutatás csak egy genetikai anyag töredékét mutatta ki, nem egy teljes vírust.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.