Szúnyogvonzó sör

Ha kedvünk támad a szabadban sörözni, gondoskodjunk rovarirtóról is, a legújabb kutatások szerint ugyanis a sörfogyasztás sokkal kívánatosabbá teszi az embereket a szúnyogok szemében.

Az adatok szerint a repülő ragadozók 15 százalékkal nagyobb eséllyel támadnak meg olyan embert, aki korábban legurított már egy-két korsó sört. Ennek oka valószínűleg az, hogy a rovarokat vonzza a sör szaga és az alkoholfogyasztás miatt megváltozott légzésritmus. Lehetséges, hogy a szúnyogok már arra is rájöttek, hogy a sörszaggal együtt jár a csípések elleni védekezés hiánya, az alkohol okozta bágyadtság miatt ugyanis sokszor észre sem vesszük a csípéseket.

A francia IRD Kutatóközpont tudósai remélik, hogy kutatási eredményeik hozzájárulhatnak a malária elleni harchoz. A betegség, ami évente világszerte 780 000 ember halálát okozza ugyanis a szúnyogok csípése által terjed.

szunyog6

A kutatók 25, 20 és 43 év közötti önkéntesen és 2500 szúnyogon tesztelték elméletüket. Az önkénteseknek egy liter sört kellett elfogyasztaniuk, majd várni a szárnyas rovarok támadását. A szúnyogokat kisebb csoportokban engedték ki a rovarcsapdákból és két utat hagytak szabadon nekik: az egyik a sört fogyasztott emberek felé, a másik a szabadságba vezetett.

Az eredmények szerint a szúnyogok 12-15 százalékkal nagyobb eséllyel támadják meg az embereket a sörfogyasztás után, mint előtte. "Ebből egyértelműen látszik, hogy a sörfogyasztás egyes afrikai országokban komoly rizikófaktort jelenthet a malária szempontjából. Az alkohol lebontásakor keletkező illatok és a légzés gyakoriságában bekövetkező változások vonzzák a maláriát is terjesztő rovarokat." A trópusokkal ellentétben, Európában a szúnyogok nem terjesztenek semmiféle betegséget. Az Egyesült Államokban néhány faj hordozhatja az agyvelőgyulladás kórokozóját, de ez is mindössze csak 100 betegséget okoz évente.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.