Röntgenképeken az agyunk!

A legújabb röntgen technológia segítségével sikerült elkészíteni a legjobb és legpontosabb felvételeket őseink agyszerkezetéről.

Egy, a Science című szaklapban megjelent cikk szerint az MH 1 (Australopithecus sediba) néven ismert emberféle fosszíliáinak vizsgálata új fejezetet nyithat az emberi agy fejlődésének történetében. A szinte teljesen ép MH 1 fosszíliát Lee Berger, a Withwatersrand Egyetem munkatársa fedezte fel Dél-Afrikában, még 2009-ben. A fosszília koponya részét az Európai Synchrotron Radiológiai Intézet magas felbontású röntgen készülékeivel készítették. Berger szerint az agyi vizsgálatok megerősítették azt a feltételezést, mely szerint az MH 1 volt az emberi faj egyik közvetlen elődje.

kiiuk48p2

"Az emberi agy a test többi részéhez képest rendkívül nagy, legalább négyszer akkora, mint mondjuk a csimpánzoké. Bár az MH 1 koponyája sem nagy, de alakja sokkal inkább hasonlít a mai emberekére, mint a csimpánzokéra." nyilatkozta Lee Berger.

A tudósok szerint a röntgen képek alátámasztották az agy elülső részének fejlődésével kapcsolatos elképzeléseket is.

A mostani cikk része annak az ötrészes sorozatnak, amelyet az Australopithecus sediba anatómiájáról hoztak nyilvánosságra különböző nemzetközi tudóscsoportok.

Forrás: