Bőrsejtekből agysejtek

Egy kaliforniai kutatócsoport emberi bőrsejteket egy lépésben sikeresen alakított át működőképes agysejtekké – idézte a bejelentést csütörtökön a BBC hírportálja.

Az eredetileg a Nature tudományos magazin legfrissebb számában ismertetett új technikát korábban egérkísérletekben mutatták be. A tudósok azzal a céllal, hogy neuronként viselkedő sejteket hozzanak létre, most abba a folyamatba avatkoztak bele, amellyel az emberi DNS átíródik a magzati sejtekben.

A kísérletben génmódosított vírusokkal juttattak be a magzati bőrsejtekbe négy különböző "átíró" faktort. Ezeknek az átíró faktoroknak abban van szerepük, hogy kiolvassák a DNS-molekula betűsorrendjét, amely a sejten belül lévő fehérjéket kódolja. Az alkalmazott átíró faktorok hatására a bőrsejtek egy kis hányadából közvetlenül idegsejtszerűen viselkedő sejtek keletkeztek. A korábbi megközelítésekkel ellentétben az átalakulás egy lépésben történt, nem pedig úgy, hogy először őssejtekké programozzák vissza a bőrsejteket, majd ezekből az őssejtekből képződnek neuronok.

idegsejt2

"Megmutattuk, hogy lehetséges átalakítani az emberi bőrsejteket közvetlenül idegsejtekké, amelyek úgy néznek ki és úgy viselkednek, mint az általában csak az agyban található sejtek" – magyarázta Marius Wernig, a kaliforniai Stanford Orvosegyetem munkatársa, a kutatás egyik résztvevője.

A felfedezés azonnali alkalmazása az lehet, hogy különböző betegségeket modelleznek segítségével. A későbbiekben alkalmazhatják a technikát új agysejtek létrehozására is, melyeket egyes neurológiai betegségben szenvedő páciensekbe juttathatnak a gyógyulás reményében.

Forrás: