Krónikus fáradtság tavasszal is?

A betegség tünetei lehetnek a koncentrációs és memóriazavarok, izom- és ízületi fájdalmak, fej- és torokfájás, illetve érzékeny nyirokcsomók.

Kutatások bizonyítják, hogy az Egyesült Államokban több, mint egymillióan szenvednek a krónikus fáradtság tüneteitől, s csak kevesebb, mint 20 százalékuknál diagnosztizálták a betegséget. Krónikus fáradtság esetén a beteg hosszabb időn át  – 6 hónap, vagy annál hosszabb ideig – pihenés, kikapcsolódás hatására sem képes megfelelően regenerálódni, s a fáradtság mindennapijaira is hatást gyakorol, teljesítőképességét befolyásolja.

A betegség egyéb tünetei lehetnek a koncentrációs és memóriazavarok, izom- és izületi fájdalmak, fej- és torokfájás, érzékeny nyirokcsomók. Sajnos, egyelőre nem léteznek olyan vizsgálatok, mérési módszerek, melyekkel a krónikus fáradtság szindróma egyértelműen diagnosztizálható lenne. A betegségre a páciens egyedi kórtörténetének megismerése után következtethetünk.

Szintén nem létezik olyan szer, mely a betegséget azonnal megszüntetné. A kezelés összetett módon, az egyes tünetek kezelésével, életmódbeli változtatásokkal valósul meg. A University of Miami kutatóorvosai egyben hangsúlyozzák, hogy a betegség a valódi nehéz esetek csoportjába tartozik.

trauma10

Nehéz egyfelől a páciens számára a tünetek, bizonytalan eredetű fájdalmak pontos körülhatárolása, s ugyanígy gondot okoz a kezelőorvos számára is. Ki ragaszkodna olyan pácienshez, akire valóban időt kell szánni, problémáit végighallgatni, a kezelési lehetőségeket végiggondolni, s nem pedig egyszerűen egy recepttel a kezében néhány perc alatt útjára bocsájtani?

A kutatók tehát a betegség törvényes, hivatalos, orvosok és betegek által egyaránt történő elismeréséért küzdenek. A történelemben a CFS-t számos betegség megelőzte már, mely fogadtatása a kezdetben a krónikus fáradtság kórképéhez hasonló volt. Példaként említhetjük a depressziós betegeket, akiknek szintén hosszú utat kellett megtenniük, míg tüneteik orvosilag is elfogadást nyertek.

Az eddigi kutatások alapján a betegséget feltehetően egy gén okozza, mely bizonyos egyéneket hajlamossá tesz a mindennapi stressz túlreagálására. Ez hatással van az idegrendszer a vérnyomást és szívverést szabályozó részére is. A betegeknél éppen ezért egy trauma, vagy egy súlyosabb fertőzés olyan túlzott reakciókat válthat ki, mint amilyen a krónikus fáradtság szindróma.

Forrás: