Drogos ősemberek?

A spanyolországi barlangrajzok alapján már 6 000 évvel ezelőtt is használt az ember varázsgombát.

Tévednek, akik azt hiszik, hogy a hallucinogén drogok csupán az 1960-as években jelentek meg, a tudósok ugyanis bizonyítékot találtak arra, hogy az emberek már 6 000 éve is használtak hallucinogén hatású gombát.

A Spanyolországban felfedezett vallási rituálékat ábrázoló festmény lehet a legrégebbi barlangrajz Európában. A Villar del Humo város közelében található Selva Pascaula barlangrajz központi témája egy bika, de az amerikai és mexikói kutatók érdeklődését inkább a bika mellett található 13 kis gombaszerű alak kötötte le.

shutterstock_634059432Brian Akers, a Floridai Pasco-Hernando Főiskola munkatársa és Gaston Guzman, a mexikói Xalapa Ökológiai Intézet kutatója szerint a barlangrajzon ábrázolt gomba valójában a Psilocybe Hipanica, amely egy helyi, hallucinogén gombafaj. A gombának harang alakú, kupolás kalapja van, és a törzsén nincsen bocskor, akárcsak a 6 000 éves barlangfestményen ábrázolt gombának. A Psilocybe Hipanica gomba törzse vagy egyenes, vagy hajlított, akárcsak a képeken, számol be a hasonlóságokról a New Scientist.

Bár a Selva Pascaula lelet egyértelműen több ezer éves, a tudósok szerint mégsem ez a legrégebbi barlangfestmény, amelyik hallucinogén hatású gombát ábrázol, ugyanis egy algériai barlangrajz, melynek korát 7- 9 000 évben határozták meg, a kutatók szerint egy másik hallucinogén gombát, a Psilocybe Mairei-t ábrázolja.

Forrás: