A cukorbetegség figyelmet érdemel!

Gyógyítható betegség vagy karban tartható állapot? Kilencszázezerre tehető hazánkban a nyilvántartott diabéteszes betegek száma. Közel 2.5 millióan lehetnek viszont azok, akik a veszélyeztetett kategóriába tartoznak.

cukorbetegseg19A cukorbetegek száma a világon évről évre növekszik, pedig az étkezési szokások megváltoztatásával, fogyással, diétával, mozgással a betegség kialakulása megelőzhető. A diabétesznek számos szövődménye lehet, az elhanyagolt lábbetegségek miatt hazánkban naponta átlagosan hét amputációt végeznek…
Egyre több a cukorbeteg – az ok legtöbbször a helytelen életmód
Kilencszázezerre tehető hazánkban a nyilvántartott diabéteszes betegek száma. Közel 2.5 millióan lehetnek viszont azok, akiknél még nem alakult ki a betegség, de a helytelen életmód miatt a veszélyeztetett kategóriába tartoznak. A világon megközelítőleg az emberek 7 százaléka szenved cukorbetegségben, és az arányszám évről évre növekszik.

Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének (MACOSZ) elnöke kiemelte, hogy a cukorbetegségnek két fajtája ismert.

„Az egyes típusú cukorbetegség veleszületett rendellenesség, teljes inzulinhiánnyal jár és a legtöbb esetben gyerekeknél fordul elő. A kettes típusú diabétesz a betegek 90 százalékát érinti, de kialakulása megelőzhető lenne helyes életmóddal, mozgással. A betegség mögött genetikai okok is állhatnak” – tette hozzá.

Kincses János hangsúlyozta, hogy ma már egyre több a kettes típusú cukorbeteg a gyerekek között is az elhízás miatt. „A Nemzeti Diabétesz Programot még nem fogadta el a parlament, de ennek célja az lenne, hogy már az óvodáskorban elkezdődjön a helyes életmódra nevelés, és a médiában is nagyobb hangsúlyt kapjon a cukorbetegség. Így csökkenthető lenne a betegség szövődményei miatt kialakult gazdasági teher” – magyarázta az elnök.

„Az étkezési szokások megváltoztatásával, fogyással, diétával, mozgással a kettes típusú diabétesz visszafordítható. Dietetikus szakembertől azonban mindenképpen ajánlott segítséget kérni” – fűzte hozzá dr. Fekete László, a Harmónia Gyógyászati Centrum sebész szakorvosa. Megjegyezte, hogy a betegség csak korai, vagy fiatal korban kialakított egészséges életmóddal előzhető meg, ezért kerülni kell a nagy mennyiségű édesség illetve az édesített italok fogyasztását is.

„Az egyes típusú betegség gyermek és fiatal felnőttkorban lép fel, a kettes típusú betegség viszont inkább a felnőtt kor 40. évétől, de a korhatár egyre csökken. Utóbbi esetében a cukorbetegség általános tünetein túlmenően farkasétvágy, izzadás, fejfájás jelentkezhet az emelkedett vér inzulin szint miatt. Szomjúság érzett, nagy mennyiségű víz ivása, nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése, testsúlycsökkenés lép fel a magas vércukor szint miatt. A folyadék és elektrolit háztartás zavarai következtében éjszakai vádligörcsök és látászavarok jelentkezhetnek” – hangsúlyozta a sebész szakorvos.

diabetesz3

Mindent a cukorbetegségről

„A cukorbetegség a szervezet glükóz (szőlőcukor) feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége” – mondta dr. Darabos Gábor, a Szent Imre Kórház érsebész adjunktusa. – „A betegség tünetei igen változatosak lehetnek. A véletlenül felfedezett – laborvizsgálat által felderített – esettől kezdve a diabéteszes kómáig számos tünet előfordulhat. A leggyakrabban a sok folyadék fogyasztása mellett jelentkező jelentős mennyiségű vizeletürítés, és a nagy mennyiségű étkezés ellenére kialakult fogyás azok a jelek, melyek esetén gondolni kell erre” – tette hozzá Darabos doktor.

A szakember a diabétesz szövődményei közül a közepes és nagy átmérőjű verőerek károsodására hívta fel elsősorban a figyelmet. „A kis verőerekben és a hajszálerekben is fellép elváltozás, amely a vesében és a szemben mérhető leginkább. Az idegek is nagymértékben károsodhatnak, ami neuropathia (a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos, az idegrendszer károsodásával járó szövődménye) kialakulásához vezet. A legkomplexebb szövődmény a diabéteszes láb szindróma, amely az idegek és erek károsodásából tevődik össze. Az érzéskiesés miatt észrevétlenek maradnak a sérülések, a láb izomzata sorvad, a lábfej deformálódhat” – hangsúlyozta az érsebész.

Egy hatalmas lökés, mely a gyógyulás útjára visz

A diabéteszes láb szindróma miatt kialakuló sebek miatt gyakran van szükség csonkolásos műtétre. Hazánkban naponta átlagosan hét amputációt végeznek. A lassan és nehezen gyógyuló diabéteszes fekélyes lábak, lábsebek gyógyítására többféle általánosan alkalmazott módszer létezik, de az utóbbi években kidolgoztak egy új technikát, a lökéshullám terápiát, ami nem más, mint a testen kívüli lökéshullám kezelés. „Ezzel kapcsolatban Németországban sikeres klinikai tanulmányokat végeztek, majd a külföldi tapasztalatokkal alátámasztva most már végre itthon, Magyarországon is van lehetőség a különböző eredetű lábsebek hatékony kezelésére – tudhattuk meg dr. Fekete Lászlótól, a Harmónia Gyógyászati Centrum sebész szakorvosától. „A lökéshullámok a szövetekben elnyelődve gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki. Így a nehezen gyógyuló sebek, például fekélyek gyógy hajlama javítható, a sebgyógyulás ideje rövidíthető” – fejtette ki Fekete doktor.

Tudta-e?
A lökéshullám egy mesterségesen létrehozott (ballisztikusan gerjesztett), nagy energiájú, hallható hullám, mely a kezelendő testfelületre felvitt ún. kontakt gél (ultrahang gél) "közvetítésével” áthatol a test felszínén, és sugár irányban szétterjedve minden területre eljut, ahol a fájdalom jelentkezik, így nagy területen fejti ki fájdalom-csillapító és gyógyító hatását.
A vérkeringést és az anyagcserét élénkítve beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, majd az egyes kezelések alkalmával fokozatosan csökkenti a fájdalmat, és végül a valódi okot ténylegesen megszüntetve a sérült szövetek regenerálódnak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.