A magas vércukor szint rákot okozhat

Összefüggést találtak a magas vércukor szint és a rákos megbetegedések között.

?Az eredmények aggasztóak, különösen Angliában, ahol a becslések szerint 10,1 millió embernek magas a vércukra az egészségtelen életmódnak köszönhetően? – írja a The Guardian.

A túlzott vércukor szinttel rendelkezőknek nagyobb esélyük van megkapni és belehalni a rákba, a Public Library of Science Medicine-ben olvasható kutatások szerint.

A svéd Umea Egyetem tudósai 274 126 férfi, és 275 818 magas vércukorszintben szenvedő nőt vizsgáltak meg, majd egy évtizeddel később megnézték, közülük hányan betegedtek meg rákban, és haltak bele.3480
?A férfiak esetében növekedett a májrák, az epehólyag és a légzőszervi megbetegedés kockázata, valamint a pajzsmirigy rák, a myeloma multiplex és a végbél rák esélye is. A nőknél jelentős kapcsolatot találtak a vércukorszint és a rák között, náluk a hasnyálmirigyrák, a húgyhólyag, a méh nyakrák, valamint a gyomorrák fordult elő.? ? írják a kutatást végző tudósok.

?Az eredmények aggasztóak. A nők esetében minél magasabb a vércukorszint, annál nagyobb az esély a megbetegedésre. A férfiak esetében még nincs kapcsolat, de ez változhat.? ? közölte Dr. Tanja Stock, a kutatás vezetője.

Forrás: