Migréngyógyszert a beleknek

A depresszió és a migrén kezelésére szolgáló egyik gyógyszertípus a béldaganat kialakulásának kockázatát is csökkentheti – derül ki a Lincoln Egyetem kutatásából.

A kutatás a rákos sejtek gyenge pontjára is rámutat, ami új kezelések kifejlesztését teszi lehetővé. Az új gyógyszerek a sejtek mitokondriumát, vagyis a sejt energiaközpontját támadnák. Mivel a rákos mitokondrium biokémiailag eltér az egészséges sejtekétől, ez lehet a rákos sejtek gyenge pontja.

Az ez alapján kifejlesztett gyógyszerek hatékony fegyverekké válhatnak számos betegség, köztük a rák, az Alzheimer-kór és a cukorbetegség ellen is.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Tim Bates elmondta, hogy mellékhatásaik miatt a triciklikus gyógyszereket nem lehet minden betegnek felírni.

shutterstock_22758746

Egyre inkább újabb gyógyszerekkel, például szelektív szerotonin visszavétel gátlókkal váltják fel, amelyek kezeléseit könnyebb elkezdeni és leállítani. A kutatók szerint azonban a bizonyos ráktípusok magasabb kockázatának kitett pácienseket DNS-teszt segítségével azonosítani lehetne, és számukra fel lehetne írni a triciklikus gyógyszereket. A British Journal of Cancer folyóiratban megjelent tanulmányhoz a kutatók 31 953 rákos esetet elemeztek, mely során kiderült, hogy a triciklikus antidepresszánsokat szedő betegekben sokkal alacsonyabb a glióma és a béldaganat kialakulásának kockázata.

A gyógyszerek azonban a tüdő-, az emlő- és a prosztatarák kockázatát nem befolyásolták. A Nottingham, a Warwick és a Lincoln egyetemek közös tanulmányából az derül ki, hogy annál alacsonyabb a rák kialakulásának kockázata az emberekben, minél régebb óta szedték a gyógyszert. A kockázat csökkenése magas dózis esetén volt megfigyelhető.

A triciklikus gyógyszerek, amelyek a vényköteles antidepresszánsok közel egyharmadát teszik ki, akár 21 százalékkal csökkenthetik a béldaganat kockázatát. A kutatás szerint az egyik fajta  agydaganat,az úgynevezett glióma kialakulásának valószínűségét is 64 százalékkal mérséklik az agyban és a gerincben.

Forrás: