?Ravasz? inzulinnal csökkenthető a rák

A cinkhez kapcsolt inzulin csökkenti az inzulinhatásra kialakuló rák esélyét – nanotechnológiát alkalmazó kisérletek végeredményei.

2-es cukorbetegségben szenvedő amerikaiak milliói használnak inzulin-injekciót, azonban a kezelés növeli a rák kialakulásának esélyét. Egy új szintetikus forma használatának segítségével csökkenthető a veszély.

A Journal of Biological Chemistry oldalain megjelent tanulmányban a Case Western Reserve Egyetem munkatársai, melyet Michael Weiss professzor vezetett, egy ?ravasz? inzulinmolekuláról számolnak be, mely kevéssé kötődik a daganatos receptorokhoz. A bőr alatti lassú inzulin-kibocsátás oka egy cink-híd létrejötte, melyet nanotechnológiai eszközökkel optimalizáltak.

A módszert kezdetben Faramarz Ismail-Beigi orvosprofesszor cukorbeteg patkányokon tesztelte, a kapott ígéretes eredmények miatt a jövőben a humán gyógyászatban való kipróbálás is várható.7738?Az új terápiás molekula a régieknél szelektívebb, vagyis hatásosabb és kevesebb szövődménnyel rendelkezik. A régi inzulinnal szemben az új nem kötődik a daganatképződéssel kapcsolatba hozható receptorokhoz? ? magyarázza Dr. Weiss.

A sejtek felszínén megtalálható az IGF-receptor, melynek ingerülete a sejtek növekedését, osztódását eredményezi. Ennek természetes ligandja az inzulin, azonban az új származék ilyesfajta potenciállal jóval kevésbé rendelkezik. Az eredmény az elméleti és klinikai kutatási területek együttműködésének gyümölcse, a csoportban megtalálható endokrinológus, és több biokémikus is.

A cinkkel való kötődés a molekula farmakokinetikáját változtatja meg, ezáltal a bőr alatt a fehérje mintegy depót képez.

Forrás: