Méhrák a keksztől? 2011-08-26 Mindent a rákról Megosztás: Tweet A kekszek és sütemények rendszeres, legalább heti háromszori fogyasztása akár 42%-kal is megnövelheti a méhrák kialakulásának kockázatát, állítja egy új svéd tanulmány. Az olyan nők körében, akik hetente két-három alkalommal engedtek a sütemények csábításának, 33%-kal nagyobb volt a méhrák előfordulási aránya, akik viszont hetente háromnál is többször ettek kekszet, vagy süteményt, azoknál a tumor előfordulási aránya már a 42%-ot is elérte. A Svédországban végzett tanulmány 10 éven keresztül vizsgálta mintegy 60 000 nő étkezési szokásait. A kutatók elsősorban a cukorban gazdag étrend és a méhben kialakult tumor közötti összefüggést vizsgálták. Az endometriális rákként is ismert betegség közel 6 400 nőt érint évente az Egyesült Királyságban, és körülbelül 1 000 nő hal meg a méhrákból kifolyólag minden évben. A stockholmi Karolinska Intézet kutatói a nők étrendjét vizsgáló kérdőívek elemzése után megállapították, hogy a legtöbb magas cukortartalmú élelmiszer, mint például a cukorkák, üdítőitalok és lekvárok nem növelték meg jelentős mértékben a méhrák kialakulásának valószínűségét. Viszont az olyan nők esetében, akik rendszeresen fogyasztottak édes péksüteményeket és kekszeket, az endometriális tumor kifejlődésének kockázata 42%-kal megnövekedett. A tanulmány elsősorban arra koncentrált, hogy a résztvevők milyen gyakran ettek édességet, nem pedig arra, hogy mekkora mennyiséget fogyasztottak, az viszont így is kiderült, hogy akik napi 35 grammnál több cukrot vittek be a szervezetükbe (ez körülbelül 7 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg), azoknál 36%-kal nőtt meg a tumor kialakulásának valószínűsége. A tudósok szerint a cukros étrend többféle módon hat a rák kockázatára. Egyrészt a túlzott cukorbevitel következtében a szervezet több inzulint termel, amely stimulálja a sejtburjánzást a méh külső felszínén. Másrészt a túlzott cukorfogyasztás megemeli az ösztrogén hormon szintjét, ami szintén szabályozatlan sejtnövekedéshez vezet. Forrás: