Elektronikus orr – rákteszt leheletből

A kilélegzett levegőből állapíthatja meg a rákos elváltozás jelenlétét az új “elektronikus orr”, amelynek előzetes eredményeiről izraeli kutatók megállapításait idézi a BBC hírportálja.

A hetvenkét önkéntes bevonásával készült klinikai tanulmányt részletesen a British Journal of Cancer című szakfolyóirat ismertette. Az elektronikus orr képes volt arra, hogy tüdő- vagy fejnyaki rákkal diagnosztizált páciensek leheletében detektálja a rákra jellemző kémiai szignálokat. A vizsgálatban részt vevő páciensek közül 22-nek volt fejnyaki daganata, 24-nek tüdőrákja, a kontrollcsoportban lévő 36 ember pedig egészséges volt.

shutterstock_692266182

A készülék prototípusa a kilélegzett levegőben jelen lévő rákmarkereket érzékeli egy bizonyos kémiai eljárással. Kifejlesztésén az izraeli technológiai intézet, a Technion kutatói dolgoznak Hossam Haick vezetésével. A fejnyaki daganatokat sokszor későn diagnosztizálják, sikeres kezelésük így nehezebb, ezért nagy jelentőségű lenne egy megbízható detektálási módszer kidolgozása. A kezdeti méréseket nagyobb méretű klinikai próbákkal kívánják folytatni a kutatók.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.