Répával, édesburgonyával a mellrák ellen

A tudósok felfedezték, hogy a répában és édesburgonyában található tápanyagok kulcsfontosságúak lehetnek a mellrák elleni harcban.

Az A vitaminból származó retinoid-sav hatással van a sejtnövekedésre és a sejtburjánzásra, ezáltal igen fontos szerepet tölthet be a rákos betegek kezelésében. Sandra Fernandez és munkatársai ennek a savnak a szerepére mutattak rá vizsgálataik során. A retinoid-sav hozzákapcsolódik a béta receptorhoz (RAR-B), és ennek eredményeként elnyomja a tumort. A RAR-B-szint emelkedése a tumorban összefüggésbe hozható a rák kifejlődésével, a csökkenése pedig a bizonyos klinikai beavatkozásokra történő pozitív reagálással.

shutterstock_8491039

Ahhoz, hogy beazonosítsák azokat a specifikus feltételeket, amelyek között a retinoid-sav megakadályozza, sőt vissza is fordítja a káros daganatok kifejlődését a mellben, Fernandez kidolgozott egy tenyészet-modellt, amely a rák négy különböző stádiumát mutatja be: a normális emberi mell sejtjeit, a némiképp már átváltozott sejteket, az invazív sejteket és a daganatos sejteket. „Megfigyeltük, hogy az RAR-B gén a rák két korai fázisában aktív volt, de a másik kettőben nem” – számolt be tapasztalatairól Fernandez. A fentiekből levonható a következtetést, hogy a retinoid-sav csak a mellrák korai fázisában képes megállítani a tumort, a túl előrehaladott állapotban már nem segít a betegen.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.