Túlnyomóan borult lesz az ég, fronthatással nem kell számolni

Túlnyomóan borult lesz az ég, estefelé a Dunántúlon vékonyodhat nagyobb területen a felhőzet. Kezdetben több helyen várható eső, de délutántól már főként a Dunától keletre eshet, a legtöbb csapadék északkeleten valószínű.

Borult idő, néhol esővel

Az északi, északnyugati szél sokfelé élénk, a Dunántúlon időnként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló pár fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

sotet_felhok_idojaras

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Csütörtökön és szombaton többnyire erősen felhős lesz az ég, a többi napon ugyanakkor többórás napsütés várható. Elsősorban szombaton eshet több helyen az eső, zápor, a Dunántúlon akár zivatar is kialakulhat.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 50 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 9 fok között alakul, a péntek hajnal lehet hidegebb, ekkor északkeleten néhol gyenge fagy is valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 9, 14 fokról szombatra átmenetileg 12, 17 fok közé emelkedik, majd kissé csökken.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. október 10. 8,4 °C -4,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 25,9 °C (1932) legalacsonyabb hőmérséklet: -1,5 °C (1925)

Forrás: met.hu