Többnyire felhős lesz az ég, melegfront jellegű hatás várható

Többnyire felhős lesz az ég, de emellett nyugaton rövidebb, keleten hosszabb felszakadozások is lehetnek, a legtöbb napsütésre a Tiszántúlon számíthatunk.

Felhős, száraz idő

Csapadék nem valószínű. A keleti, délkeleti szél a Kisalföldön, a Bakonyban és az Alpokalján időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunától keletre -1, +4, a Dunántúlon 4, 7 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9, 16 fok között alakul, északkeleten lesz a leghidegebb, a Dél-Dunántúlon a legmelegebb.

Nem lesz felettünk légköri front, de a magasban több fokkal melegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. Melegfront jellegű hatással számoljanak az arra érzékenyek. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, illetve álmatlanság. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentráló-képesség, mind a munkában, mind az utakon.

oszi jatekok

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Az időszak nagy részében erősen felhős vagy borult idő várható, szombaton számíthatunk több-kevesebb napsütésre. Vasárnap sokfelé valószínű eső, zápor, kedden legkisebb a csapadék esélye.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70-80 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 5 és 11 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 14 és 20, az időszak második felében már csak 10 és általában 11 és 16 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. október 12. 8,9 °C -3,6 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 25,2 °C (1976) legalacsonyabb hőmérséklet: -2,1 °C (1936)

Forrás: met.hu