Magas vérnyomásra galagonyatea! 2015-04-20 Blog, Zöld Megosztás: Tweet A rózsafélék családjába tartozik ez a sokoldalú gyógynövény (Crataegus), amely több mint 280 fajtát ölel fel. Eredeti élőhelye a föld északi féltekéjén található, de ma már hazánkban is gyakran találkozunk vele erőkben és cserjés domboldalakon. Magassága elérheti akár a 12 méter magasságot így nem nehéz észrevenni. A galagonya ágai gyakran 2 cm.-es tövisekkel van borítva, levelei szeldeltek, és mindkét oldalán fedőszőrök vannak. Virágai az ág végeken nyílnak, a virágzási idő május június, ekkor gyűjtik be a nyíló virágokat. De a virágok mellet főleg a termés az, ami értékes számunkra a gyönyörű rubint vörös színű bogyók, amelyek augusztus végétől egészen októberig szedhetők. Íze kissé savanykás ezért a belőle készült finom sütemény, lekvár vagy szörp cukorral ízesíthető. A galagonya a legveszélytelenebb gyógynövényünk ám mivel erős vérnyomás csökkentő hatással bír gyerekek és terhesek ne fogyasszák. A növény kémiai alkotó részei: flavonoidok, triterpén savak, B és C vitamin főleg a termésben. Hatásai Elsősorban a szív és érrendszerre van jó hatással, így a már említett vérnyomás csökkentő hatása miatt érdemes fogyasztani. De emellett javítja a szívizom anyagcsere folyamatát, javul a szív oxigén ellátása, megerősödik és szabályozódik a szívműködés. Megszünteti a szívizom görcsöket, a szédülést, és csökken a vérnyomás. Galagonya tea elkészítés Legtöbbször a teát érdemes elkészíteni, vegyünk, 2 kanálnyi bogyót majd forrázzuk le 2 dl forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Kúraszerűen alkalmazzuk, majd a két kúra között hagyjunk szünetet. Nyár végén kirándulás során mi magunk is gyűjthetünk csipkebogyót, amelynek a magas C-vitamin forrása jó hatással van szervezetünkre. Galagonya lekvár Hozzávalók: 1 kg galagonyabogyó, cukor, víz, csipet tartósító A megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, tegyük hozzá a cukrot majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön állandóan kevergetve, sűrítsük. A tetejére tegyünk pici tartósítót. Forrás: Napidoktor.hu