Téli sportok – Ésszel mozogjunk! – 2.rész

Melyek a legjobb mozgásformák télen?

Miközben kint valóban hideg van, az év ezen időszaka alkalmas több nagyon jó sportra is. Fontos azonban, hogy ésszel mozogjunk a fagyos időben – lássuk, melyek a legjobb mozgásformák ilyenkor és miért!

A téli sportok terén is széles választék áll rendelkezésünkre. Hideg van ugyan, de ebben az évszakban remekül lehet síelni, snowboardozni, járni a természetet. Mindegy, mit választunk, mozogjunk okosan!

A legjobb téli sportokról előző cikkünkben írtunk. Lássuk azonban, milyen óvintézkedéseket kell megtennünk, hogy valóban élvezhessük ezeket?

Fontos, hogy az időjárásnak és a sportnak megfelelően legyünk öltözve, felszerelkezve. S tartsuk be az alábbi biztonsági intézkedéseket.

1.Hidratáljunk! Hidegebb környezetben az emberek hajlamosak megfeledkezni a megfelelő hidratálásról – igyunk elég vizet, mert a szervezet csak így képes optimálisan működni és működtetni ún. termoregulációs rendszerünket, mely melegen tart. Havat ne igyunk – nemcsak a tisztasága megkérdőjelezhető, hanem csökkentheti a törzs hőmérsékletét is, s akár hypothermiát is kiválthat.

2.A mesterséges szálak a legjobbak az öltözködéshez: a pamut úgy viselkedik, mint egy szivacs, felszívja a nedvességet, ám ahelyett, hogy eltávolítaná, a testhez közel tárolja azt. Ezért a szintetikus, mikroszálas anyagokat ajánlják téli sportokhoz. Ez legyen legközelebb a bőrünkhöz, a második réteg pedig egy könnyű anyag, így például gyapjú. A külső rétegnek vízállónak és szélállónak kell lennie – így már minden készen áll a futáshoz, síeléshez, csúszáshoz a hóban!

3.Ne fogyasszunk alkoholt! A téli sportokhoz nagyon előnytelen: tágítja a véredényeket, a véráramlást a bőr felszínére irányítva. A hő szivárogni kezd ahelyett, hogy benn maradna és melegítene bennünket a törzs közelében. Vízhajtó is lehet ráadásul, megfosztva bennünket a folyadékoktól.

4.Melegedjünk fel alaposan: ha nagyon hideg van kint, nehéz lehet lélegezni, hörgő görcsöknek is kitehetjük magunkat. Ilyenkor jót tehet egy alaposabb bemelegítés, a hidegebb, szárazabb idő miatt – menjünk lassabban és tegyünk védelmet a szánk elé, így a levegő kissé melegebb lesz, amikor a szánkba, orrunkba jut. S olyasmibe ne menjünk bele, amihez érezzük, hogy nem vagyunk felkészültek, vagy már nem bírjuk energiával!

5.Új téli sport esetén vegyünk órákat: ne kockáztassunk. Mindig hallgassunk a megérzéseinkre. S ha nekiindulunk, olyanokkal tartsunk, akik hozzánk hasonló tudásúak és egyforma tempóban haladnak.

6.Téli sportok, bent: amennyiben nem vállalkozunk kültéri mozgásra, a lakásban is felkészülhetünk egy jó kis edzésre. Nagyon jó például a cross-training, amely megtartja a fittségünk szintjét, de nem „használjuk túl” magunkat és nem okozunk vele sérülést.

 

Gyalogolhatunk futópadon, súlyokat emelhetünk, vagy tekerhetünk szobabiciklin is. Szinte minden mozgásformát, amelyet szeretünk kültéren végezni, megtehetünk bent is ma már, gépek segítségével. Ha kinn fagyos az idő, fenntarthatjuk edzettségünket a használatukkal.

A jóga szintén remek mozgásforma, melynek semmi köze a téli sportokhoz, ám kellően átmozgat, nyújt, fokozza rugalmasságunkat és növeli a légzési képességet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php