Szülés utáni szex

A szülés utáni szex kapcsán a pároknak eltérőek lehetnek az elképzeléseik. A férfiak az első hetekben talán elfogadják, hogy nincs hozzá kedvünk és csak finoman próbálkoznak.

A következő dolgok nehezíthetik a kezdetetket: a hüvelyi váladékozás, mely szülés után még jó néhány hétig eltart (ha ez fájdalommal, viszketéssel illetve kellemetlen szaggal társul, forduljon orvoshoz), a fáradtság, a gáttáji érzékenység illetve fájdalom, vagy az, hogy azt az időt, amikor a gyerek alszik ön is pihenésre fordítja. Hagyjuk a dolgokat megtörténni, szeressük párunkat és legyünk türelmesek, a szexuális életünk fokozatosan visszatér a régi kerékvágásba anélkül, hogy ebből problémák adódnának.

Kezdetben használjunk sikosítót, főleg ha félünk a varratok vagy a sérülések miatt. Ha ennek ellenére fájdalmas a nemi élet, akkor lehet, hogy még nem gyógyultunk meg maradéktalanul. Ha fertőzéstől szenvedünk, nőgyógyászunk könnyen segíthet.

meddoseg

A hüvely szülés után visszanyeri korábbi alakját, partnerünk hamarosan nem fog különbséget tapasztalni, de ha kétségeink vannak, forduljunk szakemberhez. A mellek kezdetben érzékenyebbek lehetnek. A szexuális izgalom hatására megindulhat a tejelválasztás – ha ez bennünket vagy partnerünket zavarja, etessük meg a gyermeket, mielőtt ágyba bújnánk.

A legfontosabb, hogy beszéljünk érzelmeinkről és haladjunk olyan gyorsan – vagy lassan, ahogy az mindkettőnknek jó. Ha néhány hónap elteltével sem javunak a dolgok, és ez akár minket, akár párunkat zavarja, beszélgessünk róla. Ha a dolgok ekkor sem javulnak, kérjünk tanácsot orvosunktól.

A fáradság  a libidó legnagyobb ellensége, úgy érezhetjük, hogy nem tudunk időt szakítani az együttlétekre. Válasszunk olyan időpontot, amikor nem vagyunk álmosak – délutánt vagy hétvégéket, amikor éppen alszik a gyerek. Ismerjük már gyermekünk napirendjét, próbáljunk alkalmazkodni hozzá.

baba117

Ha nem kívánunk teherbe esni, védekezzünk már közvetlenül a szülést követő időszakban is. Az, hogy nemrégiben szültünk,  még nem jelenti azt, hogy nem vagyunk képesek ismét teherbe esni. Ha szoptatunk és fogamzásgátló tabletta szedése mellett döntünk, akkor a csak progeszteront tartalazó fogamzásgátlót fogja javasolni nőgyógyászunk. Az összetett, ösztrogént is tartalmazó tabletták csökkenthetik a tej mennyiségét.

Ha nincs kedvünk a szexhez, ne engedjünk a kényszernek. Sok nő nem él szexuális életet a szülés utáni időszakban. Beszéljük ezt meg párunkkal és fogadjuk el egymás igényeit. Élvezhetjük másként is az együttléteket: egy masszázs, egy ölelés is érezteti szeretetüket, a közelséget és az intimitást.

Forrás: https://napidoktor.hu/index