Nyárelő: fehércsokis tejberizs karamellizált eperrel 2017-06-03 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet A meleg napok egyetlen hatékony ellenszere szerintem, ha hűtött finomságokkal van tömve a hűtő. Például néhány adag fehércsokis tejberizzsel karamellizált eperrel a tetején. Én szóltam. Nagyon sokféle hűtött finomságot kipróbáltam már, a házi fagyitól a jégkrémen át az epres panna cottáig, de most valami másra vágytam. A gyerekeim körében nagy népszerűségnek örvend a tejberizs, a gyümölcsös változatot én is szeretem. De, hogy őszinte legyek, kicsit már uncsi. Ekkor jött velem szemben egy recept az egyik kedvenc gasztroblogomon – amely legnagyobb sajnálatomra, az utóbbi időben igen ritkán frissül – és azonnal éreztem, ez lesz a nyerő változat. Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy én friss rizsből készítettem, nem vártam meg, hogy kihűljön, hanem azonnal feldolgoztam és a karamellizált epret is jéghidegen használtam fel. Fehércsokis tejberizs karamellizált eperrel Hozzávalók Tejberizs 1,5 dl rizs 3 dl víz egy nagy csipet só 2 dl tej 1+1 dl tejszín 1 púpos teáskanál tejszínes pudingpor 10 dkg fehércsoki 2-3 ek cukor Karamellizált eper ½ evőkanál vaj 3 evőkanál cukor 2 nagy marék megmosott, pucolt, darabokra vágott eper Elkészítés Hagyományos módon főzzük meg a 3 dl vízzel és nagy csipet sóval a 1,5 dl rizst. Tegyük félre kicsit. Készítsük el a karamellizált epret: egy kis serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a cukrot és kevergessük, amíg szép világosarany színt nem kap. Adjuk hozzá a darabokra vágott epret és kavargassuk addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad, majd tegyük félre hűlni. Tegyük vissza a tűzhelyre a megfőtt rizst, adjuk hozzá a tejet és 1 dl tejszínt. Melegítsük össze őket, hagyjuk, hogy a rizs kicsit magába szívja a tejszínt és a tejet. Közben a pudinport csomómentesen keverjük össze a 2-3 evőkanál cukorral és a maradék 1 dl tejszínnel. Amikor a rizs újra főni kezd, adjuk hozzá a pudingos keveréket és folytassuk a főzést pár percig (kb. 3 perc). Húzzuk le a tűzről a tejberizst, adjuk hozzá a darabokra tördelt fehércsokit és kevergessük addig, amíg az egész tábla el nem olvad. Adagoljuk poharakba a kész rizst, hagyjuk kicsit hűlni. Oszlassuk el a tetejükön a hidegre hűlt karamellizált epret és tegyük a hűtőbe fogyasztásig. Forrás: Mom with Five