Nem fog fájni – Gyógynövényt a fogfájásra!

Kevés szörnyűbb fájdalom van a fogfájásnál – mit tehetünk, ha nem fordulhatunk rögtön a fogorvoshoz? Néhány alternatív gyógymód segíthet a túlélésben!

A fogfájás alaposan kikezdi az ember idegeit. Akár foghúzás, fogtömés, vagy gyökérkezelés előtt állunk, a fájdalom ugyanolyan erővel tör ránk, és amíg nem ülhetünk be a fogorvosi székbe, tennünk kell valamit a csillapításért. Akad néhány kiváló gyógyszer, de gyógynövényekkel is segíthetünk magunkon.

A régi időkben is kúrálták valamivel magukat az emberek, ha fogfájás kínozta őket. Akkoriban még nem voltak profi fájdalomcsillapítók – a természet azonban megajándékozott bennünket olyan gyógynövényekkel, amelyek közül néhányat a fog problémáira is használhatunk. Gyógytea vagy főzet készíthető belőlük.

A gyömbér például igen hatásos fájdalomcsillapító. Fogfájás esetén a kínai orvosok tanácsára gyömbérolajat alkalmazhatunk. A kurkuma egy régóta ismert, hatékony keleti fűszer, melyet sokszor használtak fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre. Néhány gyógynövényes szájvízben és fogkrémben ma is benne van. Kurkumás kenőcsöt magunk is készíthetünk azonban, ha a por állagú fűszert kevés vízzel pasztaszerű péppé keverjük, majd a fogunkra kenjük. Nagyon hatásosak a gyógynövényes forrázatok.

Feher_fogak_friss lehelet

Fogfájásra leginkább a kamilla, a borsmenta és a zsálya ajánlható. Teájukból készítsünk öblögetőt. Külön-külön is hatékonyak, de mindháromból egyszerre is készíthetünk oldatot. Egy-egy kanállal használjunk belőlük, forrázzuk le három deci vízzel. Ha már langyos, kezdjünk öblögetni vele. Gyulladáscsökkentő és a begyulladt ideget is gyógyítja.

A levendula ecetben megfőzve vagy beleáztatva csillapítja a fogfájást. A kecskerágó levelei mézes borban főzve hatásosak, mint öblögető szer:  megszüntetik a száj és ínyfájást. Kiváló fájdalomcsillapító a szederfaselyem.

A szederfa levele, gyökere kevés borban megfőzve enyhíti a fogfájást. A barát szegfű száraz virágából készült füst csillapítja a fogfájást. Többnyire a szegfű virágait apróra vagdalják, és megfőzik, de ebben az esetben a füstje segít.

Fogínysorvadásra, ínyvérzésre ajánlott a kígyós keserűfű – az erős főzetével a szájunk belsejét öblögessük, igen gyors a hatása. A kaliforniai kakukkmák jótékony hatásait az indiánok is ismerték: leveleit megfőzték, vagy forró köveken szárították, föld feletti részeiből pedig nyugtatót készítettek, ésc leginkább a fogfájást csillapították vele. Az egyiptomiak mirhával és mentával gyógyították a gyulladt fogínyt. Sok nép használja ma is fogfájás enyhítésére a tárkonyt – íze leginkább az édesgyökéréhez hasonló.

gyogynovenyek21

Népi gyógymódok

A népi gyógymódok közt szerepel, hogy a fájós fogra paradicsomszeletet, káposztalevelet kell tenni, mondván, hogy ezek “kihúzzák” a gyulladást. A népi hagyomány szerint a propolisz tinktúra használata gyógyír lehet a foggyulladásra. Száj– és fogpanaszokat enyhít az erős kamillateával való öblögetés.

A szegfűszeg szétrágása a fájós részen is hagyományos fájdalomcsillapító gyógymód – a másik módszer, ha szegfűszeg olajból cseppentünk 2-3 cseppet egy kis géz- vagy vattadarabra, és azt szorítjuk a fájós fogra. Jó népi módszer a fokhagymás fogfájás-csillapítás is: a fokhagymát szétdörzsöljük, széttörjük, majd bekenjük vele a fájó fog környékét.

Mindenki hallott már a pálinkával öblögetésről – ez is hatásos népi gyógymód. Az arcot a fájós fognál meleg sópárnával is lehet borogatni.

Az akupresszúra

Talán kevesebben hallottak az akupresszúráról – hatása azonban igazolt. Lényege, hogy az agykéreg egy pontjának masszírozása képes megszüntetni a fájdalmat, többek között a fogfájást is. Például, a fülkagylón levő pontok masszírozásával enyhíthető a fogfájás – fogászati rendelésen végzett kísérletek azt igazolják, hogy az agy pontját masszírozva nem csak a fogfájás szűnik meg, de a félelem is, amit azért érez az ember, mert már a fúrógép hangja megijeszti. Fontos azonban tudni, hogy a népi- és egyéb alternatív gyógymódok csak átmeneti megoldást jelentenek a fogproblémákra, azokat elsősorban a fogorvossal kell kezeltetni!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


3 hozzászólás

  1. Gyógyszerek, elsősegély csomag indiai utazáshoz | Indiai utazás

    […] Utazás előtt legalább egy hónappal nézessük meg a fogainkat és akkor nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés. Aki hajlamos a foggyulladásra, vigyen magával foggyulladás elleni gyógyszert. Ha fogorvoshoz fordulnánk, akkor induljunk ki abból, hogy nyugati színvonalú ellátást csak nyugati árakon kaphat. Nem csak gyógyszeres kezelés alkalmas a fogfájás stabilizálására. […]

    Válasz
  2. Gyógyszerek, elsősegély csomag indiai utazáshoz - Indiai Utazás

    […] Utazás előtt legalább egy hónappal nézessük meg a fogainkat és akkor nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés. Aki hajlamos a foggyulladásra, vigyen magával foggyulladás elleni gyógyszert. Ha fogorvoshoz fordulnánk, akkor induljunk ki abból, hogy nyugati színvonalú ellátást csak nyugati árakon kaphat. Nem csak gyógyszeres kezelés alkalmas a fogfájás stabilizálására. […]

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.